Hoppa till huvudinnehåll

Rektor drar suck av lättnad: Glada, välpeppade elever i skolan, fast avstånden är svåra att hålla

Anders Rosenqvist är rektor för Degerö och Brändö lågstadieskolor i Helsingfors.
Anders Rosenqvist är nöjd med första skoldagen på länge. Avstånden är svåra för alla att hålla, säger han. Anders Rosenqvist är rektor för Degerö och Brändö lågstadieskolor i Helsingfors. Bild: Yle/Anna Savonius Rektor,Lågstadium,anders rosenqvist

Helikopterlekar för att göra alla i skolan medvetna om avstånden, som måste hållas nu. Glada elever som rusar fram för att tvärnita - och sedan lyfter handen till hälsning i stället för att kramas. Glädjen över att ses är stor i skolan nu - fast inget är riktigt som förr.

Rektor Anders Rosenqvist är uppenbart lättad när vi ses efter en lång, första skoldag av närundervisning i "hans" båda skolor i östra Helsingfors, Brändö och Degerö lågstadier.

- Känns bra, allt gick just så väl som jag hoppades. Alla var glada över att ses och vi hade förberett oss på rätt saker, säger han.

Vi får nog snurra en hel del till

Rosenqvist betonar att det är utmanande att kunna hålla säkerhetsavstånd när man blir ivrig och har goda vänner omkring sig.

- Vi fixar det genom att snurra runt ett varv med armarna utsträckta för att påminna om hur stort säkerhetsavståndet ska vara. Vi får nog snurra en hel del till, tror han.

Det som värmer honom mest är hur stor glädjen är över att träffas. Den överskuggar allt annat.

Lunchen hektisk för personalen

Rosenqvist säger att skollunchen nog går vägen men att personalen får stå i ordentligt.

- Eleverna får inte själva ta bestick eller tallrikar, för att minska smittorisken. Vi var också noga med att man inte får prata när man får mat för att inte andas ut i grupp.

Det måste ju vara märkligt, att inte få prata på lunchen?

- Visst får eleverna prata sen när de väl fått maten. Men det är klart, säger han, eleverna märker nog att det här är inte den skola vi lämnade i mars.

Rosenqvist betonar att stämningen ändå är det allra viktigaste nu.

- Vi behöver knyta ihop läsåret, så att alla har en bra känsla inom sig när sommarlovet stundar.

En dag i sänder

Rektor Rosenqvist säger att ingen riktigt förmår tänka längre än just dessa två veckor. Ansträngningen har varit stor med att flexa från närundervisning till distansundervisning - och tillbaka igen.

- Alla i personalen jobbar hårt och undantagsförhållandena har tagit på våra krafter. Många skolor kan nu använda andra stadiets utrymmen, då de jobbar på distans.

Men, fortsätter han, när deras närundervisning börjar blir det ont om utrymme för alla. Hur ska avstånd och gruppstorlek tryggas då tänker han nog på.

- Men vi vet inte hur läget är på hösten, så nu tar vi en dag i sänder.

Läs också