Hoppa till huvudinnehåll

Ryska läkare riskerar livet i kampen mot coronaviruset medan myndigheterna fifflar med deras pengar

Läkare på sjukhuset Krasnogorsk i Moskva, Ryssland
Läkare på sjukhuset Krasnogorsk i Moskva, Ryssland. Läkare på sjukhuset Krasnogorsk i Moskva, Ryssland Bild: EPA-EFE/All Over Press Ryssland,sjukhus,läkare,coronavirus,Moskva,Krasnogorsk

I Ryssland arbetar nu vårdpersonalen för högtryck för att klara av en allt stridare ström av covid-19-patienter. Samtidigt ökar läkarnas missnöje. Det råder fortfarande brist på personal, skyddsutrustning och pengar.

- Ärligt talat är allt fruktansvärt dåligt organiserat här.

Jelena arbetar som läkare på ett sjukhus i landskommunen utanför S:t Petersburg. Hon vill inte uppge sitt efternamn.

- I går arbetade vi i den smutsiga zonen från klockan nio på morgonen till ett på natten, skriver hon i ett meddelande. Under den tiden hade vi två pauser på en timme var.

På sjukhuset finns det tre läkare som nu sköter 85 patienter.

- I går fick vår städpersonal veta att deras lön höjs bara med tolv procent trots att de arbetar i smittade utrymmen. De grät alla, meddelar Jelena.

När sjukhuset började ta emot covidpatienter visade sig verkligheten vara nåt helt annat än det som Jelena hade föreställt sig.

- Det råder kaos med skyddsutrustningen, och det tar aldrig slut, skriver hon. Vi har också brist på mediciner.

På sjukhuset finns enbart röntgen för att kontrollera diagnosen. Endast i nödfall kan en patient skickas till centralsjukhuset i staden Volchov för noggrannare tester.

- Redan nu ser jag att vissa av våra patienters lungor är slutkörda, berättar hon. Vi har nu lärt oss lite mer, och försöker minimera tiden i den smutsiga zonen. Det viktigaste är att alla patienter tillfrisknar!

Läkarnas tålamod hotar brista

I dagens läge ligger Ryssland på andra plats i världen i antalet bekräftade coronafall. Varje dag insjuknar 10 000 personer och trycket på vårdsystemet ökar för varje timme.

Samtidigt uttrycker allt fler läkare en allt större frustration över arbetsförhållandena.

Läget har ytterligare förvärrats efter att vårdpersonalen blivit snuvade på de pengar som presidenten utlovat.

- Många skriver till oss om uteblivna utbetalningar, säger Ivan Konovalov som är pressekreterare på fackförbundet Aljans Vratjej.

Förbundet är ungt och litet, men gör ett ettrigt arbete runt om i landet för att försvara vårdpersonalens rättigheter.

- I praktiken har lokala myndigheter försökt lura läkarna, fortsätter Konovalov.

Ivan Konovalov är pressekreterare på fackförbundet Aljans Vratjej
Ivan Konovalov är pressekreterare på fackförbundet Aljans Vratjej Ivan Konovalov är pressekreterare på fackförbundet Aljans Vratjej Bild: Yle / Anders Mård Ryssland,sjukvård,Ivan Konovalov

Putin talade om guldregn

President Putin lovade redan för en månad sen stimulanspengar till vårdsektorn i kampen mot coronaviruset. Läkare skulle få 130 000 rubel (1 600 euro) extra i månaden.

Den övriga personalens pott var mindre. Ambulansförare stod lägst på listan med en bonus på 35 000 rubel (440 euro).

För några dagar sedan brast tålamodet för ambulanspersonalen i staden Kertj på den annekterade halvön Krim. I en desperat video på sociala medier berättade anställda att de inte hade sett till några bonuspengar.

Krims guvernör svarade på kritiken med att kalla personalen ”separatister”. Först efter att ministeriet i Moskva kopplats in började pengarna röra på sig.

- I praktiken delade lokala tjänstemän totalsumman med antalet maximala arbetsdagar och -timmar i månaden och betalade istället ut efter exakt de timmar läkaren hade arbetat i direkt kontakt med en covidpatient, förklarar Konovalov. I många fall dök alltså inte upp 80 000 på kontot, utan bara 5 000.

Problemet har bekräftats på högsta nivå.

- Enligt mina uppgifter har bara hälften av vårdpersonalen fått de pengar som vi öronmärkt, sa en besviken president Putin i måndags när han läxade upp landets guvernörer framför tevekamerorna.

President Vladimir Putin talar till nationen 11.5.2020
President Vladimir Putin talade till nationen 11.5.2020. President Vladimir Putin talar till nationen 11.5.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,coronavirus,Vladimir Putin

Putin beordrade guvernörerna att börja betala ut alla pengar senast i slutet av den här veckan.

- Tanken med de här pengarna var att stimulera vårdpersonalen och i april ökade förstås motivationen, säger Konovalov. Efter de här manipulationerna har arbetslusten minskat radikalt.

Läkarna står ensamma

Den ryska vårdpersonalen är sällan organiserad i fackföreningar och har svårt att få sin röst hörd. Trots det har skandalerna på olika ryska sjukhus duggat tätt den senaste veckan.

I enklaven Kaliningrad vägrar nu 100 läkare och 250 sjukskötare att arbeta på sjukhus som tar emot covidpatienter.

Personalen säger att riskerna är för stora eftersom skyddsutrustningen inte är tillräcklig.

I S:t Petersburg har flera specialister sagt upp sig. Alla 16 sjukhus i staden som nu tar emot coronapatienter lider brist på personal. Också staden ambulanspersonal har drabbats hårt då var tredje anställd har insjuknat och fyra dött.

- Vi fick enbart enkla munskydd och skickades ut, säger fältskär Irina till nättidningen Fontanka. Men vi behöver förstås bättre saker. Vi vet att volontärer kom med andningsskydd till vår avdelning, men de ligger inlåsta i en låda hos avdelningschefen.

Staden planerar ersätta personalbristen med studerande. Men stadens ambulanser hinner inte ens i nuläget med alla utryckningar.

- Många har skrivit till oss och klagat på bristen på skyddsutrustning, säger Konovalov.

De senaste två månaderna har fackförbundet samlat in medel för att köpa utrustning.

- Hittills har vi kunna köpa och dela ut material för sju miljoner rubel (88 000 euro). Läget har blivit bättre, men fortfarande finns det stora problem, säger han.

Personal förbereder ett temporärt sjukhus i Moskva
Personal förbereder ett temporärt sjukhus i Moskva Personal förbereder ett temporärt sjukhus i Moskva Bild: EPA-EFE/All Over Press Ryssland,sjukhus,läkare,coronavirus,Moskva

Dör på sin post

Hittills har flera tusen läkare och sjukvårdare smittats. Många allvarligt. Minst 160 har dött.

Också här har det varit stora problem med de ersättningar som staten garanterat.

Staden S:t Petersburg har lovat betala ut en miljon rubel (12 500 euro) till en vårdare som dör på grund av smittan. Den som blivit smittad på arbetsplatsen utan allvarliga följder har rätt till 300 000 rubel.

Det har visat sig att det i praktiken är oerhört svårt att få ut pengarna. Byråkratin har som vanligt varit krånglig. Staden har dessutom tillsatt en kommitté som utreder varje fall och i vilken grad läkaren själv gjort sig skyldig till smittan.

Vårdpersonalen måste alltså smittas och dö på ett ”korrekt sätt”.

- Den medicinska personalen står i främsta linjen i den här kampen och riskerna är fortfarande stora, säger Konovalov. Tyvärr måste vi förbereda oss på att fler läkare kommer att insjukna och dö.

Reform stannade halvvägs

Ryssland har det senaste decenniet reformerat sin hälsovård.

I praktiken har man minskat på personal, lagt ned sjukhus och koncentrerat resurser till större städer. Problemet är att reformen slog sönder det gamla systemet medan ett nytt ännu inte fungerar.

Coronakrisen har därför slagit hårt mot en redan försvagad hälsovårdssektor.

Enligt den ryska statistikbyrån Rosstat har specialister på infektionssjukdomar minskat med tio procent sedan 2011 medan antalet sjukhusbäddar för patienter med infektionssjukdomar halverats.

Reformen har heller inte lett till en bättre kvalitet på vården.

År 1990 dog 0,35 procent av de som insjuknade i en infektion. År 2018 hade den siffran ökat till 0,82.

Läs också