Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarna verkar ha förträngt att Bulgarien också fick VM-brons 1994 – Thomas Ravelli togs på sängen av Aftonbladet: ”Fake news!”

Sveriges bronslag från fotbolls-VM 1994.
Sveriges herrlandslag VM 1994. Sveriges bronslag från fotbolls-VM 1994. Bild: /All Over Press Sveriges herrlandslag i fotboll

Aftonbladet har de senaste veckorna gett möjlighet åt sina läsare att ställa frågor till redaktionen och idrottsprofilerna. En av frågorna visade sig bjuda på en rejäl överraskning för såväl journalisterna som Sveriges bronshjältar från fotbolls-VM 1994.

Fotbolls-VM i USA år 1994 slutade i glädjerus för Sverige. Efter en klar seger med 4–0 mot Bulgarien fick de åka hem med bronsmedaljer runt halsen och hyllas av folket.

En bragd som fått mycket uppmärksamhet i media den senaste tiden då SVT visat alla matcher på nytt i brist på annan sport att sända.

Men var de de enda som fick ta emot jubel? Nej, ska det visa sig för spelarna – 26 år senare.

”Sanningen som chockar bronshjältarna” lyder Aftonbladets rubrik efter att de luskat reda på ett överraskande faktum till följd av en läsarfråga.

Frågan löd i sin korthet: Stämmer det att Bulgarien också vann brons i VM 1994?

Aftonbladet ringde upp några bronsmedaljörer och samtliga var väldigt förundrade – samt övertygade om att det var Sverige som var bronsmedaljörerna från 1994.

– Har du blivit knäpp, eller? Svarade till exempel målvakten Thomas Ravelli på tidningens fråga ”Vilket lag vann brons i VM 1994?”.

"Kan inte stämma ..."

I Bulgarien har man ändå också firat bronspengen visar det sig.

Aftonbladet har pratat med en journalist, en bulgarisk spelare och Fifa. Samtliga bekräftar att även Bulgarien fick bronsmedaljer och lär ska ha hyllats rejält i Sofia.

– Det är min största framgång som fotbollsspelare. Det är den största framgången i bulgarisk idrott över huvud taget. Vasil Levskistadion var helt fullsatt när vi kom hem och vi hyllades som stora hjältar med Stoitjkov som den givne superstjärnan i laget, säger Tsanko Tsvetanov som spelade i Bulgariens bronslag till Aftonbladet

Aftonbladet har även fått bilder på laget som jublar och på bronsmedaljerna.

"Överraskningen" skriver SVT efter Aftonbladet publicerat sin artikel. SVT har tillagt videobilder på då de bulgariska spelarna får bronsmedaljer.

Från Fifa fick Aftonbladet beskedet att det under VM-turneringarna -86, -90, och -94 delats ut bronsmedaljer även åt fyran.

Något som överraskade också Fifas presschef, svensken Hans Hultman som 1994 var mediechef för det svenska landslaget. För att inte tala om de svenska bronshjältarna Kennet Andersson, Thomas Ravelli och Tommy Svensson.

– Det här kan bara inte stämma. Jag har inget minne av att bulgarerna fick några bronsmedaljer, säger Kennet Andersson till tidningen.

– Det här är fake news. Fake news! säger Thomas Ravelli, som ändå till slut får medge att Bulgarien faktiskt också är bronsmedaljörer.