Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt finansiär för folkmorden i Rwanda greps i Frankrike – 26 år efter att brotten begicks

Bild på rader med människoskallar och ben.
Skallar och ben vid en minnesplats för dem som mördades år 1994. Bild på rader med människoskallar och ben. Bild: Lehtikuva Rwanda,Folkmordet i Rwanda,skallar

Polisen i Frankrike har gripit Félicien Kabuga som är en av de huvudmisstänkta för folkmordet i Rwanda. Kabuga har varit på fri fot i 26 år, efter folkmordet år 1994 där 800 000 människor mördades.

Kabuga är 84 år gammal och en av Rwandas mest eftersökta brottslingar. Han var i tiderna en av Rwandas rikaste män och misstänks bland annat för att ha finansierat vapen samt beställt hutumiliser att utföra folkmordet 1994.

Kabuga har antagit falsk identitet i Frankrike och greps tidigt i morse i en förort utanför Paris, enligt Frankrikes justitieministerium.

Gripandet leder till en rättsprocess efter vilken siktet är inställt på att ställa Kabuga inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

FN:s chefsåklagare i folkmordstribunalen säger att gripandet är ett bevis på att alla som har gjort sig skyldiga till folkmord kommer att ställas inför rätta - också 26 år efter att brotten begicks.

De andra två huvudmisstänkta jagas fortfarande av internationell polis.

Källa: Reuters