Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheter har gett olika coronadirektiv – HUS direktiv skiljde sig från de nationella och THL har motstridig information på hemsidan

Medborgarbrev av THL med instruktioner för coronaviruset.
Informationen i medborgarbrevet (bilden) skiljer sig från information på THL:s hemsida och HUS hade fel information i sina direktiv. Medborgarbrev av THL med instruktioner för coronaviruset. Bild: Tiina Jutila / Yle coronavirus,COVID-19,smittsamma sjukdomar,smittskydd,Institutet för hälsa och välfärd

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har gett olika rekommendationer i fråga om coronatestning. THL ger två olika direktiv på sin hemsida.

Nyhetsbyrån STT har granskat olika myndigheters officiella coronavirusdirektiv och märkte flera skillnader.

HUS och THL:s hade olika direktiv då det gäller misstanke om coronasmitta och vad man ska göra då. HUS har korrigerat sina direktiv efter att STT kontaktade dem.

HUS rådgav alla att stanna hemma – THL rekommenderar testning

Ända fram till torsdagen stod det på HUS hemsidor att alla som misstänker att de blivit smittade ska stanna hemma i en veckas tid från att symtomen började. "Om symtomen fortsätter – stanna hemma medan du har symtom och ytterligare en dag efter det", stod det i HUS instruktioner.

På THL:s hemsida fanns den rätta informationen: En person som misstänker att hen insjuknat i coronaviruset ska först göra en symtombedömning på internet med hjälp av tjänsten Omaolo och sedan ta kontakt med sin närmaste hälsostation för att vid behov skickas vidare på testning.

Överläkare Asko Järvinen vid HUS medger att HUS direktiv inte varit aktuella. Enligt honom var direktiven om att stanna hemma en vecka och en dag som symtomfri avsedda för situationer där patienten har andningsbesvär men inte möjlighet att testa sig.

– Instruktionen är ändå föråldrad. Nu ska alla med luftvägssymtom testas så att vi kan ge mer detaljerade instruktioner på basis av testresultaten. Den här meningen har nu tagits bort från HUS hemsida. Vårt mål är att våra direktiv ska överensstämma med de nationella riktlinjerna, säger han.

Asko Järvinen
Asko Järvinen vid HUS medger misstaget och säger att HUS korrigerat informationen. Asko Järvinen Bild: Yle/Niklas Fagerström porträtt,asko järvinen

Han medger att HUS och THL:s olika direktiv kan ha orsakat förvirring.

– Direktiven är upplagda vid olika tidpunkter, och det märks då man ändrar på dem. Vi strävar efter att se till att alla riktlinjer är i linje med THL.

Järvinen betonar att det inte räcker att stanna hemma om man misstänker att man insjuknat i viruset. Alla med symtom ska testa sig så att coronavirussmittorna kan spåras.

– Det är A och O.

THL har motsägelsefull information på sin hemsida

Motsägelsefull information finns också i THL och Social- och hälsovårdsministeriets direktiv om när en insjuknad person kan återvända till jobbet.

I det medborgarbrev som skickades ut till alla i början av april stod det att de som insjuknat ska vara symtomfri i ett dygn innan hen återvänder till jobbet.

Medborgarbrevet finns ännu på THL:s hemsida och skiljer sig från andra direktiv som finns på hemsidan. I de andra direktiven står det att en person som insjuknat ska vara symtomfri i två dygn innan hen kan återvända till jobbet.

THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelsberg har den nya rekommendationen om två symtomfria dygn varit i kraft i flera veckor.

– Här tillämpas försiktighetsprincip. Vi vill säkerställa att personen i fråga säkert är symtomfri.

Enligt henne existerar samma direktiv om två symtomfria dygn bland annat i Tyskland.

– De här direktiven värderas och uppdateras varje vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes