Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven vill korrigera bilden av hur Sverige hanterat coronaviruset: "Det är inte sant att livet pågår som vanligt"

Stefan Löfven håller pressträff framför en rad svenska flaggor.
Stefan Löfven säger sig ha full respekt för andra länders coronaåtgärder, men understryker vikten av att det internationella samarbetet kring krisen nu stärks. Stefan Löfven håller pressträff framför en rad svenska flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

Under en pressträff med internationella journalister i Stockholm betonar statsminister Stefan Löfven att det inte stämmer att livet pågår som vanligt i Sverige. "Vi har infört en rad åtgärder. Och jag vill understryka: Vårt mål är inte flockimmunitet."

Utrikesdepartementets internationella presscenter har ordnat flera träffar mellan regeringsrepresentanter och utländska journalister under coronakrisen. Den här gången är det statsminister Stefan Löfven som svarar.

Budskapet är tydligt: Livet pågår inte som vanligt i Sverige.

– Sverige har samma mål som alla andra länder, att rädda liv och skydda folkhälsan, säger statsminister Stefan Löfven inför den samlade internationella journalistkåren i Stockholm.

Sverige har samma mål som alla andra länder

Han talar vidare om social distansering och om uppmaningar att jobba hemifrån och självisolera sig vid minsta symptom. Riskgrupperna ska skyddas och hälsovården ska inte överbelastas, virusspridningen ska minskas.

– Vi använder liknande verktyg som andra länder, säger Sveriges statsminister.

Han förklarar än en gång att de svenska åtgärderna består av en kombination av lagar, förbud och rekommendationer som verkligen inte ska ses som vänliga råd, utan ska lydas. Åtgärderna bygger på tillit mellan lagstiftare, myndigheter och medborgare.

– Låt mig också understryka: det inte finns någon svensk strategi om flockimmunitet, säger Löfven.

Två skillnader: öppna skolor och ingen lockdown

Som Stefan Löfven (och Folkhälsomyndigheten) ser det skiljer sig den svenska strategin från den i andra länders på framför allt två punkter. Sverige stängde aldrig skolorna, och Sverige förbjöd aldrig medborgare att lämna sina hem.

– Vi tror starkt att de här åtgärderna är hållbara i längden. Livet pågår inte som vanligt i Sverige. Många stannar hemma, vilket haft en positiv effekt på spridningen.

Statsminister Stefan Löfven framför en lång rad av europeiska flaggor.
Kan Sveriges coronahantering skada landets internationella rykte och relationer? Statsminister Stefan Löfven framför en lång rad av europeiska flaggor. Bild: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / All Over Press Stefan Löfven

Samtidigt är det uppenbart att ryktet om Sveriges coronahantering oroar den svenska regeringen. I USA används Sverige som förebild av demonstranter som motsätter sig coronaåtgärder överhuvudtaget. Bara för några dagar sedan använde Argentinas president Sverige som skräckexempel på hur fel det hade gått utan åtgärder.

Nu är det enligt Löfven uppenbart att Sverige måste ta till alla möjligheter som finns för att rätta till bilden och korrigera narrativet.

– Jag avfärdar uppfattningen om att Sverige skulle göra något som är så totalt annorlunda än det andra länder gör, säger Löfven.

Ryktena världen över om att Sverige inte gör något är ändå envisa. Det har också funnits en oro hos grannländerna som Danmark och Finland för att öppna gränsen mot Sverige. Hur mycket oroar ni er för Sveriges internationella rykte och relationerna till grannländerna?

– Förstås är det viktigt, Sverige är ett relativt litet land liksom de andra länderna i Norden. Och vi har en lång historia av solidaritet, det är vårt arv, därför är vi oroliga över den här bilden, säger Löfven.

Som exempel på internationell solidaritet nämner han sedan att Sverige är ett av få länder i Europa som betalar bistånd enligt rekommendationen på minst 0,7 procent av bnp, och Sveriges stora stöd till klimatfonden. Han menar att det också är solidaritet att Sverige inte har stängt gränser eller infört exportförbud, såsom många andra länder gjorde genast i början av krisen.

– Visar Sverige solidaritet nu? Ja det gör vi.

Löfven vill gärna tala om vikten av att samarbetet mellan länder nu stärks, globalt men särskilt inom EU. Det gäller allt från virushanteringen till gränsfrågor och ekonomisk återuppbyggnad.

– Den här krisen demonstrerar vikten av att stärka samarbetet.

"För tidigt för utvärdering"

Flera av frågorna på pressträffen handlar förstås om det stora antalet dödsfall i Sverige jämfört med de nordiska grannländerna, och om åtgärderna inom äldreomsorgen.

Hur och varför så många dött på äldreboenden, särskilt i Stockholm, är det som en stor del av den svenska medierapporteringen har handlat om redan i många veckor.

– Vi är så klart smärtsamt medvetna om att för många har förlorat livet i covid-19. Precis som många andra länder lyckades vi inte skydda de mest utsatta, de äldre, trots våra goda avsikter, säger Löfven.

Vi är så klart smärtsamt medvetna om att för många har förlorat livet

Virushanteringen inom äldreomsorgen granskas och ska utvärderas. Frågor som ställs är bland annat varför de anställda inte haft den skyddsutrustning de behövt, och varför äldre har flyttats direkt från coronavård på sjukhus tillbaka till boenden där smittan kunnat spridas vidare.

Men när det gäller att utvärdera de svenska coronaåtgärderna överlag upprepar Stefan Löfven det som andra svenska ministrar och också Folkhälsomyndigheten har vidhållit i veckor: Det kommer att ta väldigt lång tid innan det går att dra slutsatser om dödssiffrorna.

– Det är alldeles för tidigt för en utvärdering. Men det är klart jag oroar mig för att förlusterna är för stora, och särskilt för att äldreomsorgen är så drabbad. Det var riskgrupperna vi ville skydda.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes