Hoppa till huvudinnehåll

Trump sparkar överinspektör som skulle utreda utrikesminister Mike Pompeo – "Kan vara olaglig hämndaktion"

Den sparkade inspektören Steve Linick ville utreda om utrikesminister MIke Pompeo och hans fru Susan har tvingat livvakter och tjänstemän att utföra deras privata ärenden.
Den sparkade inspektören Steve Linick ville utreda om utrikesminister MIke Pompeo och hans fru Susan har tvingat livvakter och tjänstemän att utföra deras privata ärenden. Den sparkade inspektören Steve Linick ville utreda om utrikesminister MIke Pompeo och hans fru Susan har tvingat livvakter och tjänstemän att utföra deras privata ärenden. USA,Pompeo

USA:s president Donald Trump har beslutat att avskeda utrikesministeriets överinspektör Steve Linick, innan han hann inleda en utredning om utrikesminister Mike Pompeo. Demokraterna anklagar Trump för ny olaglig åtgärd för att skydda lojala medarbetare.

Trump meddelade överraskande i ett brev till kongressen på fredag kväll att han inte längre har förtroende för Linick.

Linick som utsågs till sin post av president Barack Obama år 2013, ville utreda om Pompeo har utnyttjat ministeriets tjänstemän för sina egna och hustruns privata syften.

Trumps beslut träder i kraft om 30 dagar och kongressen kan före det utreda om Trumps beslut var politiskt motiverat eller lagenligt.
Demokraterna i representanthusets utrikesutskott, misstänker att Trump kan ha gjort sig skyldig till en olaglig hämndåtgärd.

President Trum avskedade det amerikanska utrikesministeriets överinspektör Steve Linick innan han hann utreda anklagelser mot utrikesminister Mike Popmeo.
Trump avskedade det amerikanska utrikesministeriets överinspektör Steve Linick innan han hann utreda anklagelser mot utrikesminister Mike Pompeo. President Trum avskedade det amerikanska utrikesministeriets överinspektör Steve Linick innan han hann utreda anklagelser mot utrikesminister Mike Popmeo. USA,Steve A. Linick

Talman Nancy Pelosi varnade att beslutet innebär en upptrappning av Trumps "farliga mönster av hämnd mot federala inspektörer." Hon berömde samtidigt Linick för att han har försökt sköta sitt arbete enligt konstitutionen och sitt eget samvete.

Linick har varit kritisk mot ministeriets högsta ledning bland annat för att den har anklagat tjänstemän och diplomater för otillräcklig lojalitet gentemot Trump. Linick var också mycket kritisk mot Pompeos föregångare, utrikesminister Rex Tillerson.

Flera inspektörer har sparkats i år

Trump har avskedat flera besvärliga och alltför självständiga inspektörer som försökte övervaka hans administration.

Presidenten sparkade nyligen hälsovårdsministeriets inspektör Christi Grimm efter att hon hade kritiserat presidentens administration för dess sätt att hantera coronapandemin.

Grimm hade lagt ut en detaljerad rapport om den akuta bristen på coronatester, personlig skyddsutrustning och ventilatorer, vilket lär ha irriterat Trump och hans närmaste medarbetare.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui edustajainhuoneelle kangasmaski kasvoillaan.
Talman Nancy Pelosi säger att beslutet innebär en upptrappning av Trumps hämndaktioner mot alltför självständiga tjänstemän. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui edustajainhuoneelle kangasmaski kasvoillaan. Bild: SHAWN THEW/ EPA Nancy Pelosi,USA:s kongress

Trump sparkade förra månaden underrättelseorganisationernas generalinspektör Michael Atkinson, som såg till att en så kallad visselblåsares rapport överläts till kongressen. Rapporten ledde till en omfattande utredning och slutligen till att Trump ställdes inför riksrätt.

Trump har också avskedat inspektören Glenn Fine som skulle övervaka hur kongressens enorma corona-stimulanspaket handläggs och hur biståndet fördelas.

Demokraten Eliot Engel som leder representanthusets utrikesutskott
som kan granska beslutet, anser att det kan vara olagligt.

– Beslutet att avskeda Linick mitt under en utredning ger anledning att misstänka att det här är en olaglig hämndaktion, säger Engel.

Susan Pompeo granskas

Pompeo har ofta tagit med sig sin fru Susan Pompeo på officiella resor runt världen.

Hustrun har arbetat som en "obetald volontär" på utrikesministeriet där hon har omgärdats av en egen stab, trots att hon alltså inte har någon officiell ställning.

TV-kanalen CNN rapporterade i fjol att utrikesministerns livvakter och andra medarbetare bland annat var tvungna att gå ut med familjens hund och att hämta mat från restauranger. Livvakterna lär ha klagat över att "de användes som beväpnade betjänter."

Både Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo försäkrade att nedrustningsförhandlingarna fortsätter trots bakslaget i Hanoi
Mike Pompeo som var CIA-chef innan han blev utrikesminister, är känd som en av presidentens mest hängivna medarbetare. Både Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo försäkrade att nedrustningsförhandlingarna fortsätter trots bakslaget i Hanoi Bild: EPA-EFE/LUONG THAI LINH ALTERNATIVE CROP Donald Trump,Mike Pompeo,USA,Nordkorea

Varken utrikesministeriet eller Vita huset har reagerat på beskyllningarna och de har inte förklarat varför presidenten inte längre har förtroende för Linick.

Demokraten Adam Schiff som ledde kongressen riksrättsprocess mot Trump, säger att fredagens beslut "var ytterligare en uppenbar hämndaktion vars syfte är att skydda en lojal minister som därför inte behöver bära sitt ansvar."

Demokraterna är särskilt oroade eftersom en del av de pengar som kongressen öronmärkt för kampen mot pandemin, kommer att distribueras av utrikesministeriet som alltså inte längre har en självständig inspektör.

Källor, Reuters, AP, Washington Post

Läs också