Hoppa till huvudinnehåll

1 200 skott i veckan är inte vardag för Stina Nilsson trots allt – tonar ned snacket: "Hybrisen har lagt sig"

Stina Nilsson ler vid målgången.
Stina Nilsson. Stina Nilsson ler vid målgången. Bild: EPA Stina Nilsson,längdskidåkning

Stina Nilssons skyttetränare Jean-Marc Chabloz har tidigare hyllat sin adept och sagt att den förra längdstjärnan skjuter så mycket som 1 200 träningsskott per vecka. Det har hänt en vecka, berättar Nilsson för SVT.

Chabloz var ytterst imponerad efter att ha börjat träna Nilsson. Svenskan meddelade tidigare i år att hon sadlar om från längdskidåkning till skidskytte.

– Hon vill så himla mycket, och jag måste nästan bromsa henne. Hon skjuter alltså 1 200 skott i veckan, det gör ingen annan i världen. Det kan jag garantera och det här är unikt, berättade skyttecoachen för en dryg månad sedan.

Just skottmängden väckte därefter förundran i grannlandet Norge.

– Jag vet inte hur förnuftigt det är, för det finns många andra saker som ska göras och fokuseras på, sade landslagschefen Per Arne Botnan.

Enligt Nilsson är de hisnande skyttesiffrorna inte helt sanna. I en intervju med SVT ger hon ett förtydligande:

– Han (Chabloz, reds.anm.) tror väldigt gott om mig men nu tonar vi ned det här lite grann, det var bara en vecka som jag sköt 1 200 skott.

– Nu ligger jag på omkring 600 till 800 skott i veckan vilket fortfarande är en bra dos men hybrisen har lagt sig lite grann, kommenterar 26-åringen.

Skyttet är en utmaning som heter duga, medger svenskan.

– Det är mycket som är svårt men det är ingenting som är omöjligt att lära sig. De bästa skyttarna hanterar det och jag måste bara hitta min väg att hantera vissa saker, hitta mitt sätt att stå på vallen för att bli så bra som möjligt.