Hoppa till huvudinnehåll

Demokraterna inleder utredning av president Trumps beslut att sparka överinspektör som skulle utreda utrikesminister Pompeo

Sammanbiten Mike Pompeo med amerikanska flaggor
Överinspektör Steve Linick skulle utreda utrikesminister Mike Pompeos (bilden) agerande, men fick sparken av president Trump. Sammanbiten Mike Pompeo med amerikanska flaggor Bild: EPA-EFE Mike Pompeo

USA:s president Donald Trump avskedade utrikesministeriets överinspektör Steve Linick som skulle utreda utrikesministern Mike Pompeos agerande. Nu meddelar demokrater i kongressen att man inleder en utredning kring avskedandet.

Demokraterna anklagar president Trump för att ha gjort sig skyldig till en olaglig hämndåtgärd. De menar att Trump gör allt för att göra sig av med alla som övervakar hans administration.

Toppdemokrater inom senaten och representanthuset ifrågasätter både tidpunkten och motiveringen för avskedandet. De säger att det är fråga om ett "avskedande utan motstycke".

Det är inte första gången som Trump avskedar personer som övervakar administrationen. Det här är fjärde generalinspektören som sparkas av Trump sedan början av april.

Linick ville utreda om Pompeo har utnyttjat ministeriets tjänstemän för sina egna och hustruns privata syften.

Vita huset bekräftar att Pompeo rekommenderade flytt

Demokraterna säger att de inte ser något motiverat beslut i avskedandet och presidentens övriga avskedanden den senaste månaden.

I ett uttalande säger demokraten Eliot Engel från representanthuset och den demokratiske senatorn Bob Menendez att de förstått att utrikesminister Mike Pompeo personligen rekommenderat att Linick sparkas.

Det här bekräftas av en representant från Vita huset som säger att Pompeo rekommenderade flytten och att president Trump höll med honom.

En talesperson från landets utrikesdepartement bekräftar att Linick fått sparken, men kommenterar inte utredningen som inletts av Demokraterna. Talespersonen ville inte heller kommentera Pompeos roll i avskedandet.

Enligt utrikesdepartementet kommer Stephen Akard ta över Linicks jobb som "vakthund". Akard jobbar för tillfället med utländska uppdrag.

Linick inledde sitt arbete under president Barack Obamas tid år 2013.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också