Hoppa till huvudinnehåll

Många fartdårar ute på vägarna i helgen – polisen fick stoppa två race mellan förare i Vasa

Två polisbilar står parkerade på en väg. Invid dem finns en björk utan löv.
Arkivbild. Två polisbilar står parkerade på en väg. Invid dem finns en björk utan löv. Bild: Simo Pitkänen / Yle polisfordon,polisen,Jyväskylä

Polisen i Österbotten har under helgen igen fått ingripa i flera fall av grov fortkörning i Vasa med omnejd. Polisen är oroad över den stora mängden fortkörningar under våren.

Under fredagkväll framförde en 18-årig person en personbil med en körhastighet på 144 kilometer i timmen. På området är hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen.

Under samma arbetspass fick polisen ingripa i ett race mellan två bilister. Den ena uppmätte en hastighet på 178 kilometer i timmen, den andra 173 kilometer i timmen på ett område där hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen.

På motorvägen blev i sin tur en ung man fast för en fortkörning där hastigheten låg 50 kilometer i timmen över det tillåtna.

Följande dag stoppade polisen igen ett race mellan två förare, den här gången på motorvägen. Hastigheter på 194 kilometer i timmen, respektive 180 kilometer i timmen uppmättes då.

Dessutom blev en ung man fast för en hastighet på 150 kilometer i timmen på ett område där hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen.

Fortsätter övervakningen

Polisen utreder fallen som äventyrande av trafiksäkerheten eller som grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Bilisterna ålades med tillfälligt körförbud.

Polisen påpekar att i de hastigheter som förarna kört äventyrar de inte endast sin egen eller passagerarnas liv och hälsa utan även alla andras som rör sig i trafiken.

Polisen i Österbotten kommer att forsätta aktivt övervaka hastigheterna för att öka säkerheten i trafiken.