Hoppa till huvudinnehåll

Virtuellt halvmaratonlopp med mobilapp som stöd och påhejare – vi testade Virtual Helsinki City Run

Ett virtuellt halvmaratonlopp, hur funkar det egentligen? Överraskande bra, säger Amanda Kainulainen, som precis löpt Virtual Helsinki City Run samma dag då det egentliga loppet skulle ha ägt rum. Och dessutom lyckades hon nå sitt tidsmål med marginal.

Regnet står som spön i backen och termometern visar på +4 grader. Hemma i Kervo håller Amanda och Heikki Kainulainen på att förbereda sig för att löpa halvmaraton idag, precis som planerat. Barnvakten har anlänt för att ta hand om familjens två söner, snart femåriga Felix och tio månader gamla Filip.

Amanda har löpt i cirka tio år, maken Heikki har tidigare tävlat i längdåkning och fortsatt med löpningen efter det. Båda rätt erfarna löpare med andra ord. Varje år deltar de i 3-4 olika motionslopp.

– Vi brukar löpa Helsinki City Run och i år skulle Amanda testa triathlon, men det blev ju inte av, säger Heikki. Dessutom brukar vi delta i stiglöpning, det ger bra variation.

– Ifjol löpte vi alla tre Helsinki City Run, då Felix också var med, fortsätter Amanda.

Amanda ja Heikki Kainulainen hymyilevät kameralle ennen puolimaratonia.
Amanda och Heikki Kainulainen är båda erfarna löpare. Amanda ja Heikki Kainulainen hymyilevät kameralle ennen puolimaratonia. Bild: Anki Karhu / Yle löpning,maratonlöpning,halvmaraton,Helsinki City Run,Löptävlingar

Målet utstakat – men så ställdes loppet in

Att löpa halvmaraton under två timmar i maj 2020 var Amanda Kainulainens mål. Träningen både under och efter graviditeten gick bra. De längre passen löpte hon oftast på kvällarna när Heikki hade kommit hem från jobbet.

– Visst har det varit jobbigare med två barn. Ibland har jag löpt med Filip i vagnen och Felix på cykel, men då blir det inte så långa pass, säger Amanda och skrattar.

– Jag lyfter nog på hatten för att hon klarat av att träna så målmedvetet, kompar Heikki.

Amanda är också en flitig bloggare och delar med sig om sin vardag som tränande småbarnsmamma. Och man kan också följa med hennes träning på instagram.

Öppna Instagram-inlägget

För många motionslöpare är de olika evenemangen väldigt viktiga. Att ha ett mål att löpa mot är en grej, men den sociala biten är minst lika viktig.

– Jag har fått jättemånga vänner via löpningen och HCR. Det finns alltid någon som vill komma ut och löpa, säger Amanda.

Löpare startar iväg på halvmaraton
HCR har samlat 9 000 löpare från 68 länder och det är trångt i startfältet. Löpare startar iväg på halvmaraton Bild: Tony Pohjolainen löpning,halvmaraton,Helsinki City Run

Men den här våren blev annorlunda på många sätt. På grund av coronapandemin ställdes alla lopp in, eller flyttades fram till hösten. Just nu vet ingen hur det ser ut då. Går det att ordna Damtian 16.8 eller HCR 3.10 som planerat? Frågetecknen är många.

Just nu är det också osäkert om man kan få anmälningsavgiften tillbaka, ifall loppet blir inställt, eller det nya datumet inte passar en själv.

Virtuellt hopp – hur funkar det?

Den 9.5 var det många som taggade sina instagramuppdateringar med #virtuaalikymppi och på så sätt deltog i Damtian virtuellt. HCR har gått ett steg längre, då de i samarbete med den finländska mobilappen Race Peps ger löparen en upplevelse av att löpa HCR-rutten på riktigt.

Appen är gratis att ladda ner och man kan löpa HCR-rutten till och med den 16 juni. När som helst och också var som helst. Man kan alltså antingen välja att starta vid Paavo Nurmi-statyn i Helsingfors, eller göra som Amanda och Heikki Kainulainen, från sitt hem i Kervo. De löper längs med gamla Lahtisvägen, rundar Hanaböle träsk i Vanda och löper samma väg tillbaka. Sammanlagt 21,1 kilometer.

Anna Kainulainen kollar mobilappen för att se hur snabbt hon löpt.
Amanda Kainulainen kollar in rutten på mobilappen. Anna Kainulainen kollar mobilappen för att se hur snabbt hon löpt. Bild: Anki Karhu / Yle löpning,maratonlöpning,halvmaraton,Helsinki City Run,Löptävlingar,mobilapplikation,Mobiltelefon

När man sedan pluggar i hörlurarna berättar en röst var man löper just nu, precis som om man skulle ha löpt den riktiga rutten.

– Heikki hade inte appen, så jag berättade för honom hela tiden vad som sades, när vi kom till Banan och så, säger Amanda.

Med appen kan dina kompisar också följa med när du löper och heja på dig.

– Det roligaste var nog när jag plötsligt började hurra och Heikki undrade vad som händer. Det var bara appen som meddelade att nu har jag löpt tio kilometer, säger Amanda och skrattar.

Amanda ja Heikki Kainulainen juoksevat virtuaalista Helsinkio City Run puolimaratonia Vantaalla.
Amanda och Heikki Kainulainen löpte från Kervo till Hanaböle träsk och tillbaka längs gamla Lahtisvägen. Amanda ja Heikki Kainulainen juoksevat virtuaalista Helsinkio City Run puolimaratonia Vantaalla. Bild: Anki Karhu / Yle löpning,maratonlöpning,halvmaraton,Helsinki City Run,Löptävlingar

Roligare än att löpa ensam

– Appen var ju ny för alla och jag visste inte riktigt hur det skulle funka, men det var ju skoj, konstaterar Amanda Kainulainen väl framme i mål.

På frågan om hon skulle göra om det, appen och HCR-rutten är tillgänglig en månad, så svarar hon nej. Men inte för att appen skulle ha varit dålig utan...

– Jag måste nog återhämta mig efter det här.

Men maken Heikki Kainulainen fick blodad tand och kan bra tänka sig att testa appen själv också.

Regnet fortsätter att ösa ner över den trötta men lyckliga duon. Halvmaran är löpt som planerat och dessutom fixade Amanda tidsmålet med marginal.

– Nu ska vi hem och mysa med barnen och äta en massa godis och glass, säger Amanda Kainulainen när vi skiljs åt.

Läs också