Hoppa till huvudinnehåll

En inblick i passagerarfärjornas vardag i coronatider: "Vi har endast ett kafé öppet där passagerarna får äta och alla barer är stängda"

Soluppgång en vintermorgon i Stockholm med orangeröda solstrålar övar M/S Baltic Princess i Värtahamnen.
Det är lugnt på färjorna i coronatider. Soluppgång en vintermorgon i Stockholm med orangeröda solstrålar övar M/S Baltic Princess i Värtahamnen. Bild: Yle/Linus Hoffman M/S Baltic Princess,Tallink Silja,värtan

Förra veckan blev det enklare att göra arbetsresor och träffa släktingar inom Schengenområdet och begränsningarna i trafiken utanför Finlands gränser lättas i mitten på juni. Just nu är det ändå få som reser mellan Åbo och Stockholm, säger kommunikationschef Marika Nöjd vid Tallink Silja.

- De är väldigt få, ett tiotal till trettiotal kanske per väg. De flesta reser utan bilar, säger Nöjd.

De flesta är arbetspendlare och lastbilschaufförer. De kan inte vänta sig någon kall drink i någon bar eller mysig underhållning av livemusik.

Affärerna är öppna, men alla barer är stängda och endast en kaférestaurang är öppen.

- Där får man nog sitta och köpa mat och tilltugg, men eftersom de är så få på plats hålls avståndet ganska bra. Man får också ta med mat därifrån. Där finns också handsprit vid ingångarna, säger Nöjd.

Buffébordet på Baltic Princess.
Alla bufférestauranger är stängda och inga orkestrar är bokade just nu, berättar Nöjd. Buffébordet på Baltic Princess. Bild: Yle/Peter Petrelius M/S Baltic Princess,Tallink Silja,tallrikar,Buffé

Från terminalen i Åbo gäller det också just nu specialarrangemang, som man får veta när man bokar en biljett. Terminalen är nämligen stängd och istället ska alla plockas upp av en buss i närheten.

Vad ska resenärerna tänka på i det här läget?

- De ska nog bara vara noga med att tvätta händerna och överlag följa myndigheternas rekommendationer.

Hoppas på normalläge i mitten av juni

Den 14 juni lättas begränsningarna på trafiken utanför Finlands gränser.

Marika Nöjd hoppas då att man kommer att kunna återgå till något slags normalläge.

- Just nu inväntar vi nog bara mera information från regeringens sida. Speciellt om Ålandssituationen. Sedan hoppas vi kunna köra som normalt, med restaurangerna öppna och underhållning.

Åland har hamnat i en knepig situation just nu då hamnen i Mariehamn är stängd för passagerartrafik.

Röd stuga med vita knutar i sommargrönska på Berghamn i Houtskär.
Den som anländer till Finland från utlandet ska under 14 dygn självmant hålla sig i karantän och “begränsa onödiga närkontakter”. Det är ändå tillåtet att bland annat röra sig mellan arbetsplatsen och hemmet. Utländska medborgare får ännu inte utan vägande skäl resa för att titta till sin sommarstuga. Röd stuga med vita knutar i sommargrönska på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Skärgården (öar),Houtskär,Pargas,sommarstugor,skärgårdshemman

Kommentar 19 maj klockan 14.50: Rederiet Viking Line (som också har passagerarfärjor mellan Åbo och Stockholm) kunde inte ställa upp på kort varsel under måndagen.

Läs också