Hoppa till huvudinnehåll

Jari Kurri 60 år – ett vågat beslut banade väg för en makalös NHL-karriär: ”Tanken var att återvända efter ett år”

Jari Kurri
Jari Kurri under en ceremoni där Edmontons tidigare lag hyllades. Jari Kurri Bild: Curtis Comeau /Icon Sportswire ishockey,NHL,Jari Kurri

Då Jari Kurri avslutade karriären hade ingen annan europé gjort lika många poäng i NHL som han. Men inte ens fem Stanley Cup-titlar räckte för att mätta hungern. Förlusten i finalserien 1993 grämer fortfarande, berättar Kurri för Yle nu.

– Allt hänger på ganska små detaljer.

Det säger Jari Kurri, som träffar Yle utanför Södra Hagas brandstation för en intervju. Kurri – en av alla tiders finländska ishockeyspelare – fyller 60 på måndagen och det är än en gång dags att blicka tillbaka på den framgångsrika karriären.

Det är nämligen på det här stället som allt fick sin början.

Den Jokerit-fostrade forwarden hade strax innan fyllt 20 då han mötte Edmonton Oilers scout Matti Väisänen och HIFK-legendaren Matti Hagman – som vid sidan om ishockeyn jobbade som brandman – för att diskutera spelarnas framtid.

– Jag kände att jag inte var redo för NHL då ännu. Jag var en yngling och hade inte ens spelat värst många A-landslagsmatcher, säger Kurri.

– Jari sa att han inte vågade åka över ensam, så ”Hakki” fick åka med honom, berättar Väisänen.

Fem titlar

Med facit på hand var det rätt beslut. Kurri sattes redan i november samma år i förstakedjan tillsammans med Wayne Gretzky och trots att finländaren inte kunde nästan någon engelska alls är resten historia.

– Man visste väldigt lite om hur allt fungerade i NHL på den tiden. Därför skrev jag bara på för ett år. Tanken var att återvända efter att ha sett hur det fungerar, säger Kurri.

– Jag tänkte att man lika bra kan åka till Edmonton då man ändå kan återvända snabbt. Men det blev ju en lite längre resa. Vem vet hur min karriär skulle ha sett ut om jag hade tagit steget först 1982, som min ursprungliga plan var, fortsätter han.

Edmontonlegendarerna Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mark Messier och Grant Fuhr är samlade.
Jari Kurri tillsammans med Wayne Gretzky, Mark Messier och Grant Fuhr. Edmontonlegendarerna Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mark Messier och Grant Fuhr är samlade. Bild: Curtis Comeau / Icon Sportswire / AOP Grant Fuhr,Jari Kurri,Mark Messier,Wayne Gretzky

Tillsammans med Gretzky bildade Kurri ett av hela världens vassaste radarpar. Det fantastiska laget gick hela vägen 1984, 1985, 1987 och 1988.

– Under hela min tid i Edmonton spelade jag så gott som hela tiden med samma killar. Det var en njutning att få spela bredvid Gretzky och ”Tiki”, säger Kurri.

Esa Tikkanen kom till Edmonton under slutspelet 1985.

Avstickaren till Milano och den tunga förlusten i Los Angeles

Sommaren 1988 sålde Oilers Wayne Gretzky till Los Angeles Kings. Det var också för Kurri ett tecken på att tiden började vara inne att lämna klubben.

Edmonton vann ännu ett Stanley Cup-mästerskap 1990 och efter det bestämde sig Kurri för att lämna klubben. Oilers ägde ändå fortfarande Kurris spelarrättigheter och för att kunna lösgöra sig fick han tillbringa ett år i Milano-klubben Devils.

Där blev det 75 poäng på 30 matcher. Efter säsongen 1990/91 kunde han sedan gå över till Kings och spela tillsammans med Gretzky igen. Kings kom också nära att gå hela vägen våren 1993, men förlorade i finalserien mot Montreal.

– Det svider nog fortfarande, minns Kurri.

– Vi vann den första finalen på bortais och ledde den andra ända in i de sista sekunderna. Sedan mätte de Marty McSorleys klubba, märkte att den var regelvidrig, och gav honom en utvisning. Sen kvitterade de och avgjorde i förlängning, fortsätter han.

Jari Kurri, 2000.
Jari Kurri. Jari Kurri, 2000. Bild: Yles arkiv / Mika Kanerva Jari Kurri

Montreal vände och vann hela tre gånger under finalserien.

– Det grämer nog. Jag hade verkligen velat uppleva hur Hollywood firar en titel, säger Kurri.

I landslaget fick Kurri också nöja sig med att bara komma nära.

– VM 1994 spelade vi hur bra som helst och förlorade först i finalen mot Kanada. Vi gjorde en fantastiskt bra turnering och så förlorar vi på straffar, säger Kurri.

"Det var faktiskt en lättnad"

Efter OS i Nagano 1998, där NHL-spelarna för första gången var med, var förväntningarna höga i Colorado Avalanche, dit Kurri hade gått över inför säsongen. Innan det hade han också hunnit spela för Anaheim Mighty Ducks och New York Rangers.

Colorado hade vunnit sin division och gick in som förhandsfavoriter mot Edmonton Oilers i den första slutspelsomgången. Men Oilers gick segrande ur serien.

En förlust mot Kurris första klubb visade sig bli hans sista match som spelare.

– Jag kände mig inte alls vemodig utan jag var bara lycklig. Att jag kunde lämna ishockeyn utan skador. Det var faktiskt en lättnad. Jag hade ändå fattat beslutet att lägga av redan några år tidigare, berättar Kurri.

Jari Kurri och Chrisian Ruuttu i samspråk med Veli-Pekka Ketola i legendarernas match 2014.
Jari Kurri i farten under en uppvisningsmatch mellan Jokerit- och HIFK-legendarer. Här på bild tillsammans med Christian Ruuttu. Jari Kurri och Chrisian Ruuttu i samspråk med Veli-Pekka Ketola i legendarernas match 2014. Bild: Tomi Hänninen / Yle Christian Ruuttu,Jari Kurri,Veli-Pekka Ketola

Då han lade av hade han noterats för 601 mål och 797 assist i NHL. Det var mer än någon annan europé stått för vid det laget.

– Han skrev in Finland på ishockeykartan i NHL. Kurri är Finlands Gordie Howe, säger den tidigare lagkamraten Esa Tikkanen.

– Alltid då man snackar finsk hockey i Kanada så är Kurri namnet alla nämner först, tillägger han.

Efter spelarkarriären lämnade Kurri aldrig ishockeyn. Först blev det jobb i Lejonens lagledning i tolv år och för tillfället är han majoritetsägare, general manager och styrelseordförande i KHL-laget Jokerit.

– Det är förstås svårt att säga nu, men det kan vara att det här jobbet med Jokerit blir mitt sista inom ishockeyn. Vi får se hur länge det pågår. I något skede måste man fatta att stiga åt sidan. Man vill aldrig att någon ska komma och knacka på axeln och påpeka att det skulle vara dags nu, säger Kurri med ett finurligt leende.

Artikeln baserar sig på 60 vuotta täyttävä Jari Kurri oli ikionnellinen, kun upea jääkiekkoilijan ura aikanaan päättyi – "Vuoden 1993 NHL:n finaalitappio kirpaisee silti vieläkin" skriven av Jussi Saarinen.