Hoppa till huvudinnehåll

Järnmalmsgruva i Kiruna utrymdes efter ett ovanligt kraftigt skalv

Tytyri gruva i Lojo.
Den här bilden anknyter inte till artikeln, bilden är tagen i Tytyri-gruvan i Lojo 2009. Tytyri gruva i Lojo. Bild: YLE / Robin Lindberg kalkstensgruva

Världens största underjordiska järnmalmsgruva, LKAB:s gruva i Kiruna, utrymdes under natten till måndag efter ett kraftigt gruvskalv. Skalvets magnitud uppmättes till 4,1 på richterskalan.

13 personer befann sig i gruvan när skalvet inträffade, men ingen skadades.

Elektriker Jonny Kumpula och hans kollega hade paus, och var just i färd med att dricka kaffe 800 meter under jorden, när det började skaka.

- Kollegan tappade balansen medan han hällde vatten i kaffepannan och jag trillade ner från soffan. Det var som om en bomb exploderade, säger Kumpula till Sveriges Radio.

Skalv som orsakas av storskalig malmbrytning i underjordsgruvor är inte ovanliga, men det här var det största skalvet som uppmätts i Sverige sedan 2008, och innan dess 1986.

- Det här kändes av riktigt rejält både i stan och i gruvan, säger LKAB:s presschef Fredrik Björkenwall i en intervju med SVT.

Den över hundra år gamla gruvan stängdes efter skalvet, i väntan på att en bergmekaniker ska besikta gruvan för att verksamheten ska kunna återupptas.

Källor: SVT, Sveriges Radio