Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Törn-Mangs blir ny direktör på Svenska Yle

På bilden Johanna Törn-Mangs
På bilden Johanna Törn-Mangs Bild: Ilmari Fabritius / Yle Johanna Törn-Mangs

Yles styrelse har utnämnt Johanna Törn-Mangs till bolagets nya direktör på Svenska Yle. Hon efterträder den nuvarande direktören Marit af Björkesten den 1.7.2020.

Som direktör på Svenska Yle kommer Johanna Törn-Mangs att ansvara för Svenska Yles innehåll, personal och utgivning, fungera som chefredaktör och ansvarig redaktör för det svenskspråkiga innehållet och ingå i bolagets ledningsgrupp.

Törn-Mangs arbetar sedan år 2017 som mediechef på Svenska Yle. Hon har gedigen erfarenhet av journalistik och har tidigare bland annat arbetat som korrespondent i USA (för Yle) och i Sverige (Hufvudstadsbladet), som nyhetschef och webbproducent på Hufvudstadsbladet och som chef för digitala medier på KSF Media.

“Jag känner mig hedrad och jätteglad! Det här är ett spännande och meningsfullt jobb. Medievanorna förändras snabbt men behovet av trovärdig och mångsidig journalistik och högklassigt medieinnehåll på svenska i Finland kvarstår. Här på Svenska Yle är jag omgiven av engagerade och kunniga medarbetare. Jag ser med stor tillförsikt på framtiden och vår kapacitet att möta de utmaningar som väntar” säger Törn-Mangs.

“Jag är mycket glad över att Johanna Törn-Mangs nu tar över ansvaret för att leda Svenska Yle. Hon känner redaktionen och de som jobbar där väl, och åtnjuter ett starkt förtroende på Yle. Johanna har också goda kontakter till den finlandssvenska kulturen och vill främja samarbete. Svenska Yle är viktigt för den finlandssvenska identiteten, inte minst med tanke på barnprogrammen. Och på den vägen fortsätter vi också med den nya direktören”, säger Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

Marit af Björkesten har lett Svenska Yle sedan år 2012 men utsågs i mars till direktör för Yles nya enhet för strategi och publikrelation.