Hoppa till huvudinnehåll

Karriären skulle ha tagit slut i år – men IOK höll Mira Potkonens OS-dröm vid liv: ”Karriärens höjdpunkt försvinner inte”

Mira Potkonen står i ringen och tittar in i kameran
Mira Potkonen. Mira Potkonen står i ringen och tittar in i kameran Bild: imago images / Eduard Bopp/ All Over Press boxning,Mira Potkonen

Mira Potkonen får chansen att jaga en ny OS-medalj nästa år. I dag fick hon bekräftat att åldern inte stoppar henne och hon får delta i OS-kvalet som arrangeras under våren 2021.

Mira Potkonen tog Finlands enda medalj vid OS i Rio de Janeiro för fyra år sedan, och till Tokyo var hon återigen ett stort medaljhopp.

Men då OS sköts upp till sommaren 2021 fanns det ett hinder för 39-åriga Potkonen. Enligt boxningsförbundets regler skulle Potkonens karriär ha varit över i slutet av 2020 eftersom man har en åldersgräns på 40 år.

Det är ändå IOK som arrangerar OS-boxningen och på måndagen kom bekräftelsen att Potkonen kommer att få jaga en OS-biljett.

– Jag bestämde med min tränare att vi fortsätter träna som vanligt och utgick i från att jag skulle få boxas. Nu känns det fantastiskt då jag fått bekräftat att jag rätt att delta i kvalet och genom det också i OS.

– Karriärens höjdpunkt försvinner alltså inte, den flyttas bara fram, säger Potkonen i ett pressmeddelande från boxningsförbundet.

OS-kvalet avgörs nästa år

När coronapandemin slog till i Europa höll boxarna på att genomföra sitt OS-kval i London. Potkonen var rankingetta i sin viktklass men kvalet avbröts innan hon hann gå sin första match.

– Mira var i bra form inför kvalet och det var en stor besvikelse att hon inte fick gå upp i ringen. Nu har vi nio månader på oss att nå toppformen igen, säger tränaren Maarit Teuronen.

Potkonens första motståndare i OS-kvalet blir brittiskan Caroline Dubois. Det är samma boxare som hon skulle ha mött i år om kvalet hade genomförts.

Nu har Potkonen gott om tid att planera och träna inför OS-kvalet som ska ta henne till det sista stora mästerskapet.

– Andras förväntningar ger mig ingen onödig press. Jag och Maarit har ett tydligt mål och vi jobbar mot det på vårt eget sätt, säger Potkonen.