Hoppa till huvudinnehåll

Lovisas nya ledande läkare vill utveckla möjligheterna att sköta patienter på distans

Kvinna står och ler i solen utanför en hälsocentral.
Marika Ylärakkola är Lovisas nya ledande läkare. Kvinna står och ler i solen utanför en hälsocentral. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,läkare,Marika Ylärakkola

Marika Ylärakkola ser pandemin som en möjlighet att utnyttja teknologin och utveckla metoder att sköta patienter på distans.

Fåglarna kvittrar och solen skiner då jag träffar Marika Ylärakkola på Lovisa hälsocentrals snart grönskande gård. Ylärakkola är Lovisas nya ledande läkare efter att hon tillträdde tjänsten den första april.

Ylärakkola har jobbat som allmänläkare i Lovisa de senaste fem åren och hon tycker att Lovisa hälsocentral varit en bra plats att utveckla sig yrkesmässigt.

- I Lovisa är befolkningen tillräckligt stor för att det också förekommer ovanliga sjukdomar, vilket gör arbetet intressant.

Ett träd i knopp utanför Lovisa hälsocentral.
Snart börjar allting blomma utanför Lovisa hälsocentral. Ett träd i knopp utanför Lovisa hälsocentral. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,läkare,hälsocentraler

Ylärakkola är intresserad av både organisering, förvaltning och utveckling av primärvården.

- Jag tänker att vi måste utnyttja teknologin mera och till exempel utveckla möjligheter att sköta patienter på distans. Och nu då corona förändrat många saker har vi en möjlighet att pröva på olika metoder.

Både utmanande och intressant

Att börja en ny tjänst mitt under en pågående pandemi har enligt Ylärakkola varit både utmanande och intressant.

Hon berättar att hon och alla andra gör sitt bästa men samtidigt önskar hon att människor fortsätter att ta hand om sin hälsa trots situationen.

- Jag vill betona att fast corona är här så måste man hålla sig i skick. Det är också viktigt att förstå att vi alla har möjlighet att mer eller mindre påverka vår hälsa genom att leva hälsosamt.

Kvinna står och ler vid en ljusblå stenvägg.
Ylärakkola tycker om att bo i Lovisa och njuter speciellt av närheten till både havet och naturen. Kvinna står och ler vid en ljusblå stenvägg. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,läkare,hälsocentraler,Marika Ylärakkola

Det är tryggt att komma till häsocentralen

Trots att det i det stora hela behövs fler läkare till Lovisa så ser läget bra ut personalmässigt just nu. Det finns både tillräckligt med läkare och annan personal, men orsaken till detta är inte lika positiv.

Ylärakkola tror att det beror på att människor blivit rädda för att komma till hälsocentralen.

- Jag vill betona att det är tryggt att komma hit, och att vi just nu bara fungerar med tidsbeställning.

Ylärakkola har också planer på hur hon ska locka fler läkare till Lovisa.

- Jag har både bott i Kuopio och i Helsingfors och är ivrig över att besöka till exempel Läkarförbundets utbildningsdagar och locka hit läkare med en fördomsfri och öppen attityd.

Förutom detta planerar hon också att höra sig för med gamla studiekompisar.