Hoppa till huvudinnehåll

Nico Rosberg befarade att stallet skulle vända sig emot honom då Michael Schumacher gjorde comeback – alla tiders främste förare var expert på psykisk terror: ”Han var som en gud”

Michael Schumacher ler mot Nico Rosberg.
Michael Schumacher och Nico Rosberg. Michael Schumacher ler mot Nico Rosberg. Bild: EPA/BERND WEISSBROD Formel 1,Michael Schumacher,Nico Rosberg

Att få Michael Schumacher som stallkamrat fanns inte på kartan då Nico Rosberg anslöt sig till Mercedes inför säsongen 2010. Men den sjufaldige världsmästaren gjorde comeback och tog direkt över i stallet. Jag tänkte bara herre gud, säger Rosberg.

Brawn GP gjorde något enastående under sin första och enda säsong i formel 1. Jenson Button blev världsmästare 2009 och stallet vann även konstruktörsmästerskapet.

Efter den framgångsrika säsongen sålde Ross Brawn sin aktiemajoritet till Mercedes som då återvände till motorsportens kungsklass efter en paus på över 50 år.

Mercedes presenterade först Nico Rosberg som förare och senare blev det även klart att den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher skulle göra comeback och köra för stallet. Ett besked som kom som en chock för Rosberg.

– Schumacher fanns inte på kartan, ingen talade om honom. Men plötsligt fick jag ett samtal från Ross Brawn som sa att det inte blir Jenson Button eller Nick Heidfeld som blir min stallkamrat, det blir Michael Schumacher.

– Jag tänkte bara herre gud, hur ska jag kunna hänga med honom. Han är tidernas bästa förare, säger Rosberg i en intervju på F1:s webbplats.

Schumacher och Rosberg skålar
Schumacher och Rosberg var stallkamrater i tre säsonger. Schumacher och Rosberg skålar Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Formel 1,Michael Schumacher,Nico Rosberg

Rosberg befarande också att han skulle hamna i Schumachers skugga inom stallet och att alla skulle vända sig emot honom. Att få sin röst hörd var inte speciellt lätt för Rosberg.

– Han var som en gud i stallet. När vi hade strategimöten talade alla med Michael även om det handlade om min strategi och jag satt vid samma bord.

– Jag lyfte upp den här frågan och vi reflekterade över det. Det hade en stor inverkan och efter det var mötena mycket bättre för mig. Jag kände mig bekvämare och fick även Michaels uppmärksamhet genom att visa mig sårbar och uttrycka mina känslor, säger Rosberg.

Schumacher spelade ett spel

Under sin karriär hade Michael Schumacher gjort sig känd som en otrolig vinnarskalle som inte skydde några medel alls för att vinna tävlingar och titlar.

Rosberg vittnar också om att Schumacher ofta spelade ett spel med sina stallkamrater och var expert på psykisk terror.

Rosberg lyfter bland annat upp en incident inför ett kval i Monaco där han var kissnödig men Schumacher hade ockuperat den enda toaletten som fanns tillgänglig.

– Han satt bara där inne och tittade på sin klocka och tog det lugnt. Han visste att jag skulle bli mer och mer stressad. När det var en minut kvar till kvalet kom han ut och sa ”förlåt, jag visste inte att du var här”. Då var jag helt panikslagen, säger Rosberg.

Och enligt Rosberg fanns det även andra små trick som Schumacher försökte sig på.

– Han brukade gå runt utan tröja så att alla skulle se hans magmuskler. Det var ett sätt att visa att han var i form och att alla skulle bli imponerade. Det finns oändliga exempel på liknande saker, säger Rosberg.