Hoppa till huvudinnehåll

Personal och patienter smittade av coronavirus på sjukhus i Helsingfors

Suursuon sairaala.
Sjukhuset med de många fallen av smitta ligger i stadsdelen Månsas. Suursuon sairaala. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva Storkärrs sjukhus,Helsingfors,Nyland

67 personer på Storkärrs sjukhus i Helsingfors har smittats av coronavirus. 41 av dem jobbar på sjukhuset och 26 är patienter.

Ledande läkare Laura Pikkarainen uppger till STT att smittan upptäcktes på en avdelning för vård i livets slutskede. Bekräftade fall har påträffats på tre avdelningar. De olika avdelningarna ligger fysiskt nära varandra, förklarar Pikkarainen.

–  Patienterna har inte rört sig mellan avdelningarna, och därför utreder man nu vilka i personalen som har jobbat på flera avdelningar. Det är ännu under utredning.

I praktiken utreder man därmed vilka i personalen som kan ha fört smittan vidare. Enligt Pikkarainen har epidemin börjat i slutet av april.

Pikkarainen vet ännu inte var epidemin på sjukhuset har fått sin början.

– Gäster får besöka avdelningen för vård i livets slutskede, vilket betyder att det förekommer mera människokontakt. Epidemin kan också ha kommit från personalen eller nya patienter.

Källa: STT