Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkades Österbotten av coronaviruset 18.5-24.5

En sjukskötare fäster en kanyl på patient.
En sjukskötare fäster en kanyl på patient. Bild: Tiina Mäki / Oulun yliopistollinen sairaala MOT,Uleåborgs universitetssjukhus,intensivvård,sjukskötare,Acute care,sjukhus

Corona-situationen förändras i mycket snabb takt. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 24.5: Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget i Österbotten är fortfarande lugnt.

I Mellersta Österbotten och vårdsamkommunen Soite rapporteras under söndagen inga nya fall. Antalet konstaterade fall är fortfarande 23.

Inte heller inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har några nya fall rapporterats och man har 45 konstaterade sjukdomsfall.

Vasa sjukvårdsdistrikt uppdateras läget efter klockan 11 varje dag och enligt de uppgifter som finns på Vasa centralsjukhus webbsida är fallen fortfarande 60 till antalet.

Heikki Kaukoranta, ansvarig överläkare och infektionsläkare på Vasa stad, bekräftar till tidningen Vasabladet att det sent på söndagen kommit in ett nytt fall. Enligt Kaukoranta rör det sig om en person som kommer från Sverige och man håller som bäst på att spåra smittkedjan.

Det betyder att det för tillfället finns 61 bekräftade fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Söndag 24.5 En väldigt annorlunda ramadan är slut

På söndagen inleddes firandet av id al-fitr som markerar slutet på muslimernas heliga fastemånad ramadan. I Olympiakvarteret i Vasa dukades det upp till festmåltid hos familjen Weheliye.

Men i år var ingenting som vanligt. Alla bad id-bönen hemma med familjen istället, på grund av coronaepidemin.

Kvinna dukar fram te och läckerheter.
Saedo Weheliye dukar fram somaliskt kaffe till den söta festmåltiden. På bordet finns olika slags söta bakverk. Efter fastan vill man äta något lätt, säger hon. Kvinna dukar fram te och läckerheter. Bild: Yle / Anna Kurtén Eid Al-Fitr

Lördag 23.5: Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är lugnt och inga nya fall har upptäckts. Antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är 60. Antalet insjuknade patienter som tillfrisknat är 56 (siffran uppdateras varje måndag).
Det totala antalet tagna prov är 2094.

Lördag 23.5 Sommaren blir utmanande för krögare

Begränsningar i utskänkningstider och kundantal kommer att göra sommaren till en utmaning för många barer och restauranger.Samtidigt finns ett missnöje mot regeringens stödpaket till branschen.

Jani Mattlar äger sportbaren Office i Vasa. Enligt honom kom begränsningarna inte som någon överraskning.

– I stora drag var restriktionerna nog väntade. Det är väl vad man måste göra i det här läget.

Två män står bakom en bardisk.
Jani Mattlar (till vänster) tror att sommaren blir tuff för restaurangbranschen. Två män står bakom en bardisk. Bild: Privat barer,jani mattlar

Fredag 22.5: Inga nya fall inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall är fortfarande 44.

Fredag 22.5: Inga nya fall inom Vårdsamkommunen Soite

Antalet bekräftade fall är fortfarande 23.

Fredag 22.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortfarande 60. Antalet tagna prov är 2051 (jämför 2028 i torsdags).

Fredag 22.5: Museerna hoppas att besökarna hittar tillbaka när dörrarna igen öppnas

I Vasa blir det möjligt att ta del av alldeles nya utställningar i juni. I Tikanojas konsthem skulle bland annat utställningen “Poppelgränd och andra verk ur Emil Aaltonens samling” precis öppna då museerna blev tvungna att stänga.

Elina Bonelius, museichef för Vasa stads museer, ser fram emot att få välkomna människor tillbaka till museerna.

Hur stort sommarens besökarantal blir är svårt att förutse, men några utländska turistskaror eller gruppbokningar blir knappast aktuella.

– Det kan hända att det blir en tyst sommar.

Kuntsis nuseum i Vasa.
I Vasa öppnar Kuntsi museum för modern konst den 2 juni. Kuntsis nuseum i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist kuntsis museum

Fredag 22.5: Kokkola fotballcup ställs in

Det blir ingen Kokkola Cup i år. Arrangörerna konstaterar att hälsan går före fotbollen. Wasa Footballcup ordnas, men blir mindre än vanligt.

Coronaläget gör att arrangörerna för Kokkola Cup ser sig tvingade att inhibera sommarens turnering.

Utmaningen med att arrangera turneringen i sommar blir denna gång för övermäktig, den går inte att ordna enligt turneringens standard och profil, skriver GBK:s ordförande Robert Åström och turneringsansvarige Stefan Thylin.

kokkola cup
kokkola cup

Wasa Footballcup blir av i sommar. Men på grund av coronaläget och de begränsningar som råder blir det en turnering endast bestående av lag från de tre österbottniska landskapen.

Fredag 22.5: Nio av tio gymnasier ordnar virtuell dimission – tvärtom i Österbotten där majoriteten håller fysisk dimission

Av vårens cirka 600 studenter i svenska Österbotten får knappt 200 ta emot sin mössa virtuellt. Gymnasierna i Karleby och Vasa ordnar dimission på distans medan de övriga nio gymnasierna ordnar fysiska fester med tal och musik men utan publik och handskakningar.

Blivande studenten Hilma Holmback i Vörå är ändå glad över att hennes skola valde att låta studenterna träffas.

Kvinna med studentmössa.
Hilma Holmback Kvinna med studentmössa. Bild: Privat. Vörå,studentexamen,holmback

- Jag tycker det är jätteskönt att vi får träffas och får en mer personlig stämning än om vi hade dimission virtuellt, säger Holmback.

Torsdag 21.5: Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är lugnt. Antalet bekräftade coronavirusfall är 60. Antalet har inte ökat sedan onsdagen. Antalet patienter som tillfrisknat är 56. (Antalet uppdateras varje måndag).

Det totala antalet tagna prov är 2028.

Onsdag 20.5: Väldigt liten risk att smittas i Österbotten just nu enligt läkare

Överläkare Heikki Kaukoranta i Vasa glädjer sig stort åt att smittspridningen i Vasa sjukvårdsdistrikt är nästan nere på nästan noll.Nu har det gått en hel vecka utan nya coronafall.

På två veckor har endast ett nytt fall bekräftats inom sjukvårdsdistriktet.Det betyder enligt Kaukoranta att de smittkedjor man tidigare i våras slog larm om att man inte lyckats spåra hela vägen inte ledde till ökad smittspridning.

Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Kaukoranta,Vasa,överläkare

Onsdag 20.5: Coronaläget i hela Österbotten lugnt fortfarande lugnt

På en vecka har inga coronasmittade testat positivt inom Vasa sjukvårdsdistrikt och det totala antalet är fortfarande 60.

1993 tester har gjorts och det är 52 fler än igår.

Inte heller inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har man fått några nya fall av coronavirussmitta, antalet bekräftade fall ligger kvar på 44 stycken hittills och inga patienter med covid-19 vårdas på sjukhuset.

Inom vårdsamkommunen Soite har inga nya fall av Corona påträffats sedan i fredags och antalet bekräftade fall är 23.

Onsdag 20.5: De väntade kryssningsfartygen kommer inte till Vasa – i sommar hoppas resebranschen på de inhemska turisterna

Den kommande sommaren var åtta kryssningsfartyg på väg till Vasa, nu kommer troligen inget. Turismbranschen och Visit Vasas vd Max Jansson hoppas nu på att de inhemska turisterna ska hitta till regionen.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Max Jansson, vd Visit Vasa Max Jansson, vd för Visit Vaasa. Bild: Yle/Anna Ruda visit vaasa

Tisdag 19.5: Restauranger öppnar men praktiska restriktioner utmanar krögarna

Från och med första juni ska restaurangerna stegvis igen få börja öppna. I går kom regeringen då med de direktiv som kommer att gälla. Även om återöppningen var lika väntad som välkommen, innebär begränsningarna en hel del praktiska utmaningar.

- Det är både positivt och negativt. Negativt, då beslutet tog för lång tid med tanke på allt som måste förberedas. Men jag hade förväntat mig snävare begränsningar, så allt var hemåt, säger Emma Sandström-Sundqvist, som driver Restaurang Pavis i Jakobstad.

Emma Sandström-Sunqvist, krögare på Pavis står i en tom restaurang.
Emma Sandström-Sundqvist väntar att få välkomna matgäster till restaurangen då högsäsongen börjar. Emma Sandström-Sunqvist, krögare på Pavis står i en tom restaurang. Bild: Mårten Wallendahl / Yle restauranger,coronavirus,Emma Sandström-Sundqvist

Tisdag 19.5: Inga nya fall i något av de österbottniska landskapen

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortsatt lugnt och inga nya fall av coronavirus har bekräftats under det senaste dygnet heller.

Bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är därmed fortfarande 60 stycken, medan det totala antalet tagna prov är 1941. Antalet som tillfrisknat hittills är 56.

Inte heller inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har man fått några nya fall av coronavirussmitta, antalet bekräftade fall ligger kvar på 44 stycken hittills.

Och lika lugnt är det i Mellersta Österbotten, där vårdsamkommunen Soite meddelar att antalet bekräftade fall ligger kvar på 23 stycken.

Tisdag 19.5: Ole Norrback om restriktionslättnader för 70-plussare: "Ingen mår bra av att ensam sitta hemma, vi är trots allt sociala varelser"

Institutet för hälsa och välfärd THL har färdigställt uppdaterade direktiv för över 70-åringar. De nya direktiven ger grönt ljus för att träffa andra människor, förutsatt att man håller säkerhetsavstånd och ser till att upprätthålla god handhygien. De nya direktiven har godkänts av social- och hälsovårdsministeriet.

Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärsförbundet, säger att det verkligen är på tiden att rekommendationerna för äldre klargörs.

– Vi äldre lyssnar väldigt noggrant på myndigheterna och många har antagit att restriktionerna betytt att man inte alls får gå ut. Så det är verkligen på tiden att det klargörs vad äldre kan och inte kan göra med tanke på hälsan.

ole norrback
Ole Norrback, ordförande för svenska pensionärsförbundet. ole norrback Ole Norrback,ole

Måndag 18.5: Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite inleder samarbetsförhandlingar

Vårdsamkommunen Soite inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen sedan coronakrisen har vänt upp och ner på verksamheten. Nästa år kan sparbehovet öka med hela 20 miljoner, om inte medlemskommunerna är beredda att betala mera för vården säger vd Minna Korkiakoski-Västi.

Lääkäri laittaa suojapäähinettä päähän
Lääkäri laittaa suojapäähinettä päähän Bild: Pasi Takkunen / Yle läkare,skyddskläder,infektionssjukdomar,koronaviruspandemi,Seinäjoki centralsjukhus,sjukhus,vårdpersonal,sjukvård

Måndag 18.5: Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Även i landskapet Mellersta Österbotten är det lugnt på coronafronten.

Inga nya fall av coronavirussmitta har bekräftats inom vårdsamkommunen Soite. Antalet bekräftade fall ligger kvar på 23 stycken.

Måndag 18.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Coronaläget är fortsatt lugnt inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Det bekräftade antalet coronavirusfall i distriktet ligger fortfarande på 60 stycken. Antalet tagna prov är nu uppe i 1880.

Man ökar den normala verksamheten på Vasa centralsjukhus, samtidigt är man förberedd på övergå i full beredskap om läget förändras.

Måndag 18.5: Inga nya fall i Södra Österbotten

Inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt är läget också fortsatt stillsamt. Antalet bekräftade coronavirusfall har inte ökat sedan förra veckan utan ligger kvar på 44 stycken.

Inga patienter får vård för Covid-19 vid centralsjukhuset i Seinäjoki.

Måndag 18.5: Nu inleds pilotförsök med spårningsapp

Personalen på Vasa centralsjukhus inleder idagtestningen av den nya mobilappen som ska hjälpa spåra personer som exponerats för coronaviruset.

I pilotförsöket laddar 33 arbetstagare på Vasa centralsjukhus ner appen Ketju och använder den i tre veckor. Ketju är en applikation för smarttelefoner som har utvecklats för att digitalt identifiera de som exponerats för coronaviruset.

Med hjälp av Bluetooth-teknologi registrerar Ketju anonymt telefonanvändarens möten med andra som har installerat appen i telefonen.

Målet med projektet är att utreda om appens teknologi är tillräckligt bra och om appen tillförlitligt kan registrera mötena mellan dess användare.

I pilotförsöket simulerar arbetstagare på Vasa centralsjukhus både medborgare och yrkesutbildade inom hälsovården.