Hoppa till huvudinnehåll

Tråkigt med fotboll inför tomma läktare? Tim Sparv har inte testat, men tror inte att märkliga stämningen påverkar spelarna på kort sikt: "Men festen uteblir"

Borussia Dortmund firar sin seger mot Schalke.
Borussia Dortmund stod för en fin gest efter segern mot Schalke 04. Spelarna tackade "Südtribune" trots att inga supportrar var på plats. Borussia Dortmund firar sin seger mot Schalke. Bild: EPA Borussia Dortmund,Bundesliga

Spel utan publik i Bundesliga – inget avgörande problem för spelarna. Allt runt matchen är viktigare – även om fansen spelar roll. ”Som ren underhållning var det här inte samma sak”, säger Tim Sparv – som snart ska spela matcher inför tomma läktare i Danmark.

När den tyska ligafotbollen startade på nytt efter coronapausen var en sak påtaglig. Publiken saknades – och det märktes.

Läktarna gapade tomma och spelarnas rop ekade under matcher. Under helgen skrev många på sociala medier att man saknar stämningen – och det finns en risk för att det är en verklighet som fotbollen tvingas leva med ett bra tag.

När Viasats svenska studio sammanfattade Bundesligahelgen i söndags rådde det ändå konsensus på expertstolarna. De före detta spelarna Jonas Olsson och Martin Åslund ansåg inte att spel utan publik påverkar idrottarna som spelar på den allra högsta nivån.

Efter 2–2 mot Greuther Fürth var Joel Pohjanpalo, som gjorde ett av HSV:s mål i matchen, inne på samma spår.

– Enda gången som jag märkte att det inte var publik på plats var när jag firade mitt mål. Annars fokuserar man så mycket på spelet att man stänger av allt utanför. Men då funderade jag varför jag firar när jag inte firar med någon, sa han till Yle Urheilu.

Joel Pohjanpalo firar mål i Hamburg.
Joel Pohjanpalo gjorde mål. Joel Pohjanpalo firar mål i Hamburg. Bild: imago images/Poolfoto/ All Over Press Joel Pohjanpalo,Hamburger SV

I Silkeborg tittade landslagskompisen Tim Sparv på första halvlek av Greuther Fürth–HSV.

– Om man tittar på fotbollen som ren underhållning var det här inte samma sak. Det är tråkigt och man får känslan att det är en träningsmatch när det inte är samma atmosfär, men man kan nörda ner sig i taktiska detaljer, säger han till Yle Sporten.

Allt runt matchen viktigare

Efter Bayern Münchens bortaseger mot Union Berlin sa Thomas Müller att stämningen inför avspark var som under en veteranmatch.

– Men när matchen väl startade så låg allt fokus på spelet, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Är det så? På många punkter håller Tim Sparv med sina fotbollskollegor.

– På planen blir det som en träning. Då är man också väldigt fokuserad på sin uppgift och har fullt upp med att hålla reda på alla taktiska saker.

Tim Sparv cyklar i Midtjyllands gym.
Tim Sparv. Tim Sparv cyklar i Midtjyllands gym. Bild: Yle/Sebastian Backman Tim Sparv,FC Midtjylland

Olsson och Åslund framhöll att det är betydligt viktigare för spelarna att allt runt omkring matchen är så normalt som det kan vara i det här läget. Att spelarna byter om på samma ställe, följer sina rutiner och träffar sina lagkamrater är mer avgörande för prestationen än publiken.

– Spelare är olika och vissa tar bara på sig benskydden och skorna och kör. Jag är nördig när det gäller förberedelser och återhämtning. Jag värmer upp inför uppvärmningen och vill ha den tiden och förutsättningarna för att allt ska kännas rätt, säger Sparv.

”Fotbollen som gjord för supportrar”

Borussia Dortmunds tränare Lucien Favre konstaterade efter storsegern mot Schalke 04 att atmosfären under mötet med lokalrivalen var lite vansklig att anpassa sig till.

– Spelarna skjuter, står för en utmärkt passning, gör mål – och inget händer. Det är väldigt, väldigt märkligt, sa han enligt AFP.

Fotbollen är en sport som är gjord för supportrar. Det känns inte på samma sätt utan dem. Festen uteblir

Pohjanpalo underströk också att spelarna givetvis vill att det ska vara fullsatta läktare på matcherna.

– Vi spelar ändå fotboll för att förmedla känslor till supportrarna.

– Fotbollen är en sport som är gjord för supportrar. Det känns inte på samma sätt utan dem. Festen uteblir, säger Sparv.

Nästa vecka startar den danska ligan och om två veckor spelar Sparvs FC Midtjylland sin första ligamatch efter uppehållet hemma mot AC Horsens.

Resten av den danska ligasäsongen ska spelas utan publik. Landslagskaptenen Tim Sparv har aldrig spelat en tävlingsmatch inför tomma läktare.

– Det blir viktigt att orka hålla samma fokus när det inte finns någon på läktaren som sätter press på en. En kortare tid går det här, men jag vet inte hur det kommer att kännas på sikt.