Hoppa till huvudinnehåll

Borgåkrögare om regeringens nya restaurangregler: "Det hjälper inte att klaga"

En ung man står bakom en bardisk.
Aaro Tukiainen-Lindroos kan inte öppna sin bar och nattklubb, men uteserveringen vid ån ska komma i gång. En ung man står bakom en bardisk. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,personer,Aaro Tukiainen-Lindroos

På tisdagseftermiddagen kom informationen som många krögare väntat på: regeringen meddelade vilka regler som gäller för restauranger från och med den första juni.

Då får restauranger, caféer och krogar slå upp sina dörrar, men på vissa villkor: Alkoholförsäljningen måste upphöra klockan 22 och man måste stänga senast klockan 23.

Restaurangerna får bara fylla hälften av sina kundplatser. Den här regeln gäller inomhus, men också på uteserveringar ska kunderna kunna hålla distans mellan varandra. Bufféer är fortfarande förbjudna.

Vi besökte en restaurang och en bar i Borgå för att höra vad ägarna tycker.

- Det är en bra början, men jag hoppas att mängden kundplatser ökar till minst 75 procent vilket är vad Turism- och restaurangförbundet förespråkar, säger Mika Gehör som står bakom kassan inne på Bistro Gustaf.

En man står bakom en disk på en restaurang.
Mika Gehör är nöjd över att kunna öppna sin restaurang, men skulle önska ytterligare lättnader. En man står bakom en disk på en restaurang. Bild: Yle / Mira Bäck restauranger,Bistro Gustaf

På bistron finns det gott om utrymme, i normala fall 100 platser inne och 50 ute, men i en liten restaurang med få kundplatser är det svårt att få verksamheten lönsam om bara hälften av stolarna används, påpekar Gehör.

Han litar på att kunderna, eller åtminstone en del av dem, hittar tillbaka till restaurangen.

Gehör tror att de ekonomiska aspekterna av krisen kan ha mer inverkan på antalet kunder än själva rädslan för smitta. Många har permitterats eller sagts upp och måste spara pengar.

Enligt Gehör ska det bli intressant att se hurdan sommaren blir.

- Turistena kommer långt att falla bort åtminstone i början av sommaren, förhoppningsvis får vi lite utländska resande i augusti när européerna har semester.

Han hoppas också på besök av inhemska turister. Borgå brukar vara ett populärt resmål.

- Jag tror att vi har tillräckligt med kunder, men förväntningarna är lägre än förra sommaren, säger Gehör.

Om mängden kunder i juni blir 70 procent och i juli 80 procent av vad den var samma tid året innan så är Gehör riktigt nöjd.

Franskt blev grekiskt

När vi träffas är Gehör på tu man hand i restaurangen med delägaren och köksmästaren Toumazos Demetriou. Personalen har permitterats men den 1 juni börjar arbetet igen.

- Vissa har semester och vissa kommer tillbaka men tyvärr kan vi inte anställa sommarjobbare.

Sedan början av april har restauranger bara kunnat sälja hämtmat och bistron har utvecklat ett helt nytt koncept för att det ska lyckas: Tommy's pop up greek tavern.

- Vår köksmästare och delägare är från Cypern och därifrån kom tanken på att förvandla Bistro Gustaf till en grekisk taverna, säger Gehör.

Den grekiska maten lämpar sig bättre för hämtmat än det vanliga franska köket med sina biffar och skaldjur, förklarar han.

En man står bakom en disk på en restaurang.
Bistro Gustaf erbjuder kanske hämtmat också i sommar. En man står bakom en disk på en restaurang. Bild: Yle / Mira Bäck restauranger,Bistro Gustaf

Det har varit ett fungerande koncept och man tänker fortsätta sälja hämtmat också i sommar, men då kanske mer från det franska köket.

- Jag tror att det är något många företagare funderar på. Jag tror att många andra Borgårestauranger kommer att fortsätta med take away, säger Gehör.

Bistro Gustafs lunchgäster har tidigare fått plocka åt sig från ett rikt salladsbord, men det kommer inte tillbaka ännu. I stället ska lunchgästerna få varsin salladsskål i samband med att de beställer mat vid disken.

Dystra tider för barer och nattklubbar

Cocktailbaren och nattklubben Kliffa & Klubi har varit stängd i två månader nu och kommer antagligen fortsätta vara det en tid framåt.

- Det att vi måste stänga klockan 23 och sluta sälja alkohol klockan 22 gör det omöjligt för oss att kunna driva verksamheten. 95 procent av försäljningen sker mellan 23 och 04 på natten, säger ägaren Aaro Tukiainen-Lindroos.

En ung man skruvar på en hängande lampa.
Aaro Tukiainen-Lindroos berättar att man förnyat inredningen i baren just innan viruset slog till. En ung man skruvar på en hängande lampa. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,personer,Aaro Tukiainen-Lindroos

För uteserveringen Kiva vid åstranden ser det däremot bättre ut.

- Som det nu verkar får uteserveringarna öppna helt och hållet. Förstås gäller där samma klockslag, men det har inte så stor påverkan. På sommaruteserveringen kommer 50 procent av försäljningen från drycker och 50 procent från mat, säger Tukiainen-Lindroos.

Han ser fram emot att äntligen kunna sätta i gång.

- Det är faktiskt roligt att få komma på jobb och kunna ta nästan hela personalen på arbete, säger Tukiainen-Lindroos.

En stängd uteservering invid Borgå å. I övre hörnet syns kanten av paraplyt som fotografen står under.
Än så länge håller uteserveringen stängt, och lika så bra är väl det i sådant här väder. En stängd uteservering invid Borgå å. I övre hörnet syns kanten av paraplyt som fotografen står under. Bild: Yle / Mira Bäck byggnader,terrasser,uteservering,Borgå,kiva

Några ur personalen har hittat andra jobb, några från Kliffa & Klubi flyttar över till uteserveringen.

- Jag tror, som det ser ut nu, att vi kan ge jobb åt alla 20 sommarjobbare som vi har, säger Tukiainen-Lindroos.

Han hoppas på en bra sommar, även om ingen förstås kan förutspå hur det går.

- Jag vill tro att det sakta vänder över till det normala, säger Tukiainen-Lindroos.

Han är förberedd på att allt fler vill köpa hämtmat från uteserveringen i sommar och hoppas att förpackningarna för hämtmat ska räcka till för alla restauranger.

En ung man står bakom en bardisk.
Det lönar sig inte att klaga för det är som det är och alla sitter i samma båt, konstaterar Tukiainen-Lindroos. En ung man står bakom en bardisk. Bild: Yle / Mira Bäck företagare,personer,Aaro Tukiainen-Lindroos

Att öppna en restaurang på två veckor är inte någon liten uppgift.

- Situationen är som den är. Det hjälper inte att klaga på regeringens beslut. Det är nödvändigt att begränsa, men jag skulle själv önska att besluten görs snabbare i framtiden, säger Tukiainen-Lindroos.

Som det nu ser ut kommer Tukiainen-Lindroos företag att klara sig ekonomiskt trots den svåra våren.

- Tyvärr kommer inte alla att göra det.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland