Hoppa till huvudinnehåll

Cykelklassikern stoppas av corona – Borgåloppet inställt för första gången sen kriget

cykeltävling
Borgåloppet har varit en årlig höjdpunkt för det finländska cykeleliten. (arkivbild) cykeltävling Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Den årliga traditionen bryts. Borgåloppet på cykel är inställt. Senast cykelklassikern inte arrangerades var under krigsåren 1942–44.

Tävlingsledaren Mathias Hannus säger till Yle Östnyland att det skulle ha varit omöjligt att arrangera tävlingen på ett sätt som skulle ha varit tryggt för såväl cyklister, åskådare som funktionärer.

– För oss arrangörer har Borgåloppet varit en årlig höjdpunkt. Vi har drygt 100 personer som ställt upp i talkoanda. För våra egna cyklister är det årets viktigaste tävling vid sidan om FM-tävlingarna, säger Hannus.

Man övervägde att flytta Borgåloppet till hösten men frågetecknen var för många. Förutsättningarna att arrangera en högklassig internationell tävling ens i höst skulle ha varit ytterst utmanande bland annat på grund av reserestriktionerna.

– Situationen är så osäker. Vi har ingen aning om hur coronaläget kommer att se ut i fortsättningen, säger Hannus.

Borgåloppet har ordnats sen 1926 och 23 gånger har segern gått till en utländsk åkare. Proffscyklisten Joonas Henttala vann tävlingen i fjol.

Artikeln uppdaterad kl. 9.10 med kommentarer av Mathias Hannus.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport