Hoppa till huvudinnehåll

Finland har kapacitet till att utveckla ett vaccin mot covid-19 – inhemsk tillverkning en fördel

En kinesisk forskare håller upp medicinska provrör.
Hela världen jobbar med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Forskaren på bilden jobbar i Beijing. En femtedel av försöken att ta fram ett vaccin mot covid-19 görs i Kina. En kinesisk forskare håller upp medicinska provrör. Bild: AFP / Lehtikuva vaccin

I Finland utvecklas det för tillfället åtminstone tre vaccinkandidater mot coronaviruset. Ett inhemskt vaccin skulle kunna betyda att finländarna är bland de första som vaccineras.

För att ta fram ett vaccin krävs det avancerade kunskaper i bland annat bioteknik och kliniska försök. Hanna Nohynek är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL och enligt henne finns kunskapen i Finland.

– När det globalt finns drygt 120 vaccinkandidater så är det förstås berättigat att undra vad Finland egentligen kan bidra med, men som finländsk forskare skulle jag vilja se att vi utvecklar våra vacciner i världsklass, kommenterar Nohynek.

Hon säger att det inte är omöjligt att Finland lyckas utveckla ett vaccin.

Eget vaccin fördel – men avtalen avgör

Det är en fördel att försöka utveckla ett coronavaccin. Om finländska forskare tar fram ett sådant är det möjligt att finländarna är bland de första som kan bli vaccinerade.

– Då kunde Finland få åtminstone en stor andel vaccindoser först. Det handlar alltid om hurdana avtal som görs, säger hon.

I Storbritannien utvecklas också ett coronavaccin vid Oxford universitet.

– Universitetet och läkemedelsbolaget AstraZeneca har kommit överens om att 30 miljoner vaccindoser ska vara klara redan i september. Enligt överenskommelsen är Storbritannien då först i kön. Allt som allt ska bolaget tillverka 100 miljoner doser, berättar Nohynek.

Dessutom lovar man också att sälja ett visst antal för användning i de länder där behovet är störst, i enlighet med WHO:s riktlinjer.

Anna Nohynek tittar in i kameran. Bakom henne en grön bakgrund. Hon har grått hår och ler med såväl munnen som ögonen.
Hanna Nohynek säger att kunskapen att ta fram ett vaccin finns i Finland. Anna Nohynek tittar in i kameran. Bakom henne en grön bakgrund. Hon har grått hår och ler med såväl munnen som ögonen. Bild: Martti Mara Leppä / THL Hanna nohynek

En sak är ändå ännu oklar. Ingen vet vilka vaccinkandidater som kommer att vara tillräckligt effektiva och säkra.

Åtta potentiella coronavaccin testas för tillfället på människor – två av dem i Europa – men inga av de finländska kandidaterna har ännu kommit till det stadiet.

– Om vi kommer så långt att ett vaccin kan tillverkas i Finland så kan jag tänka mig att vi skulle ha förtur till vaccinet, men det beror på avtalen, kommenterar Nohynek.

En kinesisk forskare håller upp en flaska med rött innehåll. Forskaren är iklädd vit skyddsdräkt.
En kinesisk forskare med en apas leverceller i handen. Bilden är tagen i slutet av april i en bioteknikanläggning i Peking. En kinesisk forskare håller upp en flaska med rött innehåll. Forskaren är iklädd vit skyddsdräkt. Bild: AFP / Lehtikuva vaccin,forskare

Ingen vaccintillverkning i Finland sedan 2003

Hanna Nohynek berättar att Finland valde att köra ner kapaciteten att tillverka vaccin i början på 2000-talet. Det ansågs vara för dyrt att upprätthålla kapaciteten.

I stället ändrades strategin. Nu skulle vaccinen köpas in från utlandet när det behövs. Det var så det gick till när vaccinet Pandemrix användes för att vaccinera mot svininfluensan år 2010.

Då fanns det planer på inhemsk eller nordisk vaccintillverkning, men det blev inte av.

Tekniken har gått framåt sedan svininfluensan slog till. Utrustningen och tekniken som används kan vara billigare och det betyder att inhemsk inte behöver vara omöjlig.

Tillverkning möjlig men krävande

I Finland finns det för tillfället knappt tjugo aktörer som tillverkar läkemedel.

Det betyder inte att de kan börja tillverka vaccin. Det krävs speciella utrymmen och utrustning. Dessutom krävs det specialkunnande.

– Även då fabrikens utrustning och utrymmen till stora delar lämpar sig för vaccinproduktion tar det månader att göra omställningen, kommenterar överinspektör Mervi Saukkomaa på läkemedelsmyndigheten Fimea.