Hoppa till huvudinnehåll

Finland kan få fler världscuptävlingar nästa säsong – norska beskedet öppnar upp för Rovaniemi: ”Något som vi ska titta på”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen kan kanske få tävla på hemma plan tre gånger inkommande vinter. Iivo Niskanen. Bild: Kimmo Brandt/EPA/All Over Press Iivo Niskanen

Norge kommer att ha inreseförbud fram till den 1 januari och det leder till att världscuptävlingarna den 5–6 december inte kan arrangeras i Lillehammer. Rovaniemi lyfts nu fram som en tänkbar ersättare.

Enligt det första utkastet till en tävlingskalender för världscupsäsongen 2020–2021 ska premiären ske i Ruka i slutet av november och följande helg är det tänkt att man ska tävla i skiathlon och stafetter i Lillehammer.

Men på måndagen berättade Norges justitieminister Monica Mæland att man kommer att ha inreseförbud i landet till den 1 januari och man ger inget undantag för idrottare.

Det betyder att Lillehammer inte kan arrangera tävlingarna den 5–6 december. Ett tänkbar ersättare är Rovaniemi säger Fis-ledamoten Åge Skinstad.

– Ruka finns redan med i planen i slutet av november. Dessutom har Gällivare meddelat att man är intresserad av att ha lopp. Och Rovaniemi har också signalerat att man kan vara intresserad.

– Därmed kan det bli en lång sväng med skidor i Sverige och Finland före jul. Detta är något som vi ska titta på under onsdagen, säger Skinstad till norska nyhetsbyrån NTB.

I Rovaniemi väcker ändå Skinstads kommentar huvudbry. Ilkka Ruotsala som är verksamhetsledare i Ounasvaaran Hiihtoseura menar att klubben inte fått någon sådan information.

– Jag har inte hört något om det. Vi har tillräckligt med inkvartering och banor som Fis godkänner men i dessa tider är det inte många som räcker upp handen om någon frågar om man kan arrangera världscuptävlingar, säger han till STT.

Inga tävlingar i Frankrike och Tjeckien

Förutom Ruka och eventuellt Rovaniemi kommer också Lahtis att ha ett världscupveckoslut i slutet av januari.

I februari var det tänkt att man skulle tävla i Frankrike och Tjeckien men så kommer det inte att bli.

– Samtliga arrangörer förutom franska Prémanon har sagt ja till att ställa upp. Dessutom har Tjeckiens president sagt att det inte blir några resor in till landet före den 1 mars. Därmed är det inte aktuellt med tävlingar i Nove Mesto den 20 och 21 februari, säger Skinstad.

Målsättningen är att kunna genomföra en så normal världscup som möjligt med tävlingar i många länder och en final i Peking i mars. Men beroende på hur coroapandemin utvecklas kan internationella skidförbundet tvingas stryka samtliga tävlingar.

– Det sista alternativet är att det inte blir någon världscup. Då måste den ersättas av nationella eller kontinentala cuper, säger Skinstad.

Läs också