Hoppa till huvudinnehåll

Flygvapnets storövning kan höras och synas i Österbotten

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.
Uppemot 30 stycken F/A-18 Hornet-plan deltar i övningen. Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä. Bild: Petteri Bülow / Yle jaktplan,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Finlands flygvapen

Flygvapnets storövning Ilmataktiikka 20 pågår som bäst och man rör sig också över Österbotten. Övningen avslutas på fredag.

Vad var det som smällde? Vad är det där för konstigt ljussken? Svaret på de frågorna är med all sannolikhet att det är Flygvapnet som övar.

Övningarna inleddes igår, måndag, och avslutas på fredag. Flygningarna pågår dagligen i regel mellan klockan 9 och 19.

Man har sina baser i Kuopio, Rovaniemi, Uleåborg och Tammerfors. Övningens flygverksamhet kommer att pågå i ett område som avgränsas av Uleåborg, Kajana, Kuopio, Jyväskylä och Vasa, samt över Bottenviken.

Smällar och facklor

Överljudsflygningar på hög höjd kan höras som så kallade ljudbangar på marknivå. Man flyger också på låg höjd och använder facklor som kan ses som klara ljusfenomen på himlen.

Alla Flygvapnets truppförband deltar i flygövningen, som är den största under våren. Målet är att öva för krisförhållanden med hjälp av utmanande taktiska scenarion.

Marinen deltar också i övningen på Bottenviken med en avdelning bestående av minfartyget Hämeenmaa och robotbåtarna Pori och Tornio.

Med tanke på coronaviruset har personalen delats upp i grupper och kontakterna mellan grupperna har begränsats.

Läs också