Hoppa till huvudinnehåll

Fusk misstänks i medicinskt urvalsprov på nätet - termer i frågorna söktes mer än vanligt på Google

Ett stetoskop på en bärbar dator.
Ett stetoskop på en bärbar dator. Bild: Mostphotos läkare,datorer,Stetoskop,bärbara datorer,telefonläkare

Det misstänks ha förekommit fusk under det nationella provet för de medicinska utbildningsområdena som utfördes på distans. Iltalehti var först med nyheten.

På grund av coronavirusläget har högskolorna fått lov att se över hur man gör urvalsproven. Den första delen av de medicinska utbildningsområdenas nationella prov utfördes i dag tisdag på nätet av över 7 300 sökande.

Nu misstänker man att det förekommit fusk. Det syns i Google-sökningarna (Google trends) och visar att sådana termer som användes i frågorna har aktivt sökts efter under provets gång.

Professor Jukka Pelkonen som är ansvarig för de gemensam antagning på det medicinska utbildningsområdet har bekräftat fuskmisstankarna för Yle Uutiset.

– Redan på förhand fanns det diskussioner på sociala medier. Därför hade vi försökt sätta ihop provet på ett sådant sätt att det så effektivt som möjligt gör att den sökande måste utföra provet enligt egen förmåga, säger Pelkonen till Yle Uutiset.

Pelkonen tror ändå att Googlesökningarna på enskilda ord knappast har gynnat slutresultatet. Provet innehöll tolv olika delar med totalt 120 frågor.

Nästa steg i urvalsprocessen ordnas 10 juni. Då hoppas man kunna ordna vanliga prov och då elimineras också risken för sådana här fusk.

Pelkonen uppger till Yle Uutiset att det är svårt att ta reda på vem de potentiella fuskarna är. Till Iltalehti säger ändå Pelkonen att fusk är ett såpass allvarligt brott, att en sökande kan förlora sin studieplats.

Källa: Iltalehti, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes