Hoppa till huvudinnehåll

Hotade vilda djur är mera sårbara under coronapandemin

Tjuvjägare blir allt modigare när turisterna försvinner

När turisterna och safariguiderna lyser med sin frånvaro och länderna stänger ner ett efter ett ser tjuvskyttarna sin chans. Exotiska vilda djur har blivit ännu mera sårbara för tjuvjakt under den pågående coronapandemin.

Ökad tjuvjakt har rapporterats på många håll i världen. Bland annat noshörningar i Afrika, jätteibisar i Asien och vilda kattdjur i Sydamerika har utsatts mer än vanligt, skriver den brittiska tidningen The Independent.

Tjuvjägare vågar jaga på områden som de tidigare höll sig borta från, eftersom risken för att bli upptäckt inte längre är lika stor.

Turisternas närvaro, både fysiskt och ekonomiskt, utgör ett skydd för vilda djur i många nationalparker och reservat.

Det betyder flera ögon som håller koll på djuren, och finansierar professionell övervakning av dem och naturvårdsarbete.

Ola Jennersten, djurvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF, är orolig för hur trenden utvecklas nu under pandemin.

- Jakten på till exempel elefanter och noshörningen har gått ner under flera år, men nu finns det risk för att den här trenden vänder.

En noshörning som räddats efter att ha förlorat sina horn till tjuvjägare.
Den här trubbnoshörningen i Sydafrika räddades efter att ha blivit skjuten av tjuvjägare och bestulen på båda sina horn. En tjuvjägare kan tjäna omkring 140 000 euro på ett horn som säljs på den svarta marknaden. En noshörning som räddats efter att ha förlorat sina horn till tjuvjägare. tjuvskytte,utrotningshotade djur,Noshörning

Risk för att uteblivna intäkter kompenseras på djurens bekostnad

Uteblivna intäkter från turismen leder till att en del nationalparker och reservat inte längre har råd att upprätthålla en lika stark övervakning som tidigare.

Inte sällan genererar områdena även pengar till regeringar, som måste hitta de här pengarna någon annanstans när turistintäkterna uteblir.

Det kan leda till att en del länder ser sig tvungna att kompromissa djurens säkerhet till förmån av andra intäkter, säger Jennersten.

- Till exempel kan det handla om användning av skog och bygge av vägar.

Djurskyddsexpert Ola Jennersten på WWF
Trots den svarta marknadens existens tror djurskyddsexpert Ola Jennersten att förbud mot försäljning av vilda djur skulle minska efterfrågan på dem eftersom synligheten och reklamfaktorn då automatiskt blir lägre. Djurskyddsexpert Ola Jennersten på WWF Bild: (C)2016 Ola Jennersten}, all rights reserved djurskydd,tjuvskytte,Världsnaturfonden,WWF

Också ortsborna spelar en stor roll för djurens säkerhet. Människor som tidigare var positivt inställda till att skydda utsatta djur för att de gynnades av safariturismen kan få nog när de inte längre ser någon fördel med dem.

- Det är besvärligt att ha en tiger utanför hyddan så då kanske man väljer att göra sig av med problemet.

Människor som förlorat hela sin inkomst på grund av pandemin kan också se det som nödvändigt att utöva tjuvjakt för att få mat på bordet.

I Indien har tjuvjägare rapporterats vara ett ökat hot mot bland annat tigrarna sedan landet stängdes.

Tjuvjägarna blir allt fräckare

Nyhetskanalen CNBC rapporterar att det till exempel i Sydafrika dödats åtminstone nio noshörningar och sex i Botswana sedan länderna stängdes. Alla sköts i områden som tidigare ansågs vara säkra för djuren tack vare turismen.

Förra veckan rapporterade nyhetsbyrån AFP att en individ av den sällsynta pansarnoshörningen, som kännetecknas med endast ett horn istället för två, hade dödats och dess horn stulits i Kaziranga nationalpark, en av Indiens kändaste nationalparker.

Tjuvjaktsförsöken har ökat i parken ända sedan landet stängdes i slutet av mars.

En parkvakt förstör en djurfälla gillrad av tjuvjägare nära Yala National park i Sri Lanka. Också här har tjuvjakten ökat under coronakrisen, miljöaktivister tror att det beror på matbristen och arbetslösheten som stängningen av landet förorsakat.

Monsunregn i Asiens södra delar inger ett litet hopp

Medan det årliga monsunregnet i Syd- och Sydostasien öser ner, avtar turismen i normalt fall drastiskt i området. Regnperioden pågår vanligen mellan juni och september.

Turistbortfallet är något som naturparker och reservat räknar med under den här tiden, vilket med tanke på coronapandemin kan ses som positivt.

- Om turistsäsongen kan öppna igen efter regnperioden, i november eller december, så har vi tur, säger Ola Jennersten.

I östra Afrika, där bland annat Tanzania och Kenya utgör populära destinationer för safariresor, är läget dystrare.

Turistsäsongen pågår vanligen nästan året om, förutom i april-maj, så här förlitar man sig mera på turistintäkterna.

Något gott som coronapandemin kan föra med sig

Jennersten nämner en fördel som coronapandemin kan ha för vilda och hotade djur: att covid-19 tros ha spritt sig från en marknad som sålde vilda djur i den kinesiska staden Wuhan.

- Trycket det här sätter på att stänga djurmarknader och förbjuda försäljning av vilda exotiska djur kan hjälpa hotade djurarter.

Jennersten tror att efterfrågan på vilda djur på så sätt minskar, vilket leder till att priset går ner och tjuvjägare inte längre tycker att det är mödan värt att riskera livet för.

Jennersten säger att det är svårt att hindra de som redan köper hotade djur att komma åt dem på ett eller annat sätt, men det viktigaste är att man inte skapar och uppmuntrar nya köpare.

- Jag tror att efterfrågan på vilda djur ökar ju mer folk ser dem i försäljning.

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och hotas förutom av ökad tjuvjakt under coronapandemin, också kanske av själva coronasmittan.