Hoppa till huvudinnehåll

Lance Armstrong medger dopning tidigt i karriären – beskriver epo som raketbränsle: ”Beslutet var alltid mitt”

Lance Armstrong håller upp sju fingrar som symboliserar antalet vinster i Tour de France.
Lance Armstrong vann Tour de France sju gånger men blev sedan av med titlarna. Lance Armstrong håller upp sju fingrar som symboliserar antalet vinster i Tour de France. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET cykling,Lance Armstrong

Lance Armstrong var 21 år då han dopade sig för första gången. Det säger han i en ny dokumentär som produceras av sportkanalen ESPN. Armstrong utesluter heller inte att dopningen kan ha inverkat då han fick testikelcancer 1996.

Lance Armstrong var en av de främsta cyklisterna genom tiderna och vann bland annat klassiska Tour de France hela sju gånger. Men han omgavs under många år av dopningsrykten – något som kan konsekvent nekade till.

Till slut erkände han dopningen i en uppmärksammad intervju med Oprah Winfrey 2013 och blev sedan av med sina tour-segrar.

Nästa vecka har en ny dokumentär om Armstrong premiär på sportkanalen ESPN och där medger Armstrong att han använde dopning redan i början av 1990-talet.

På frågan om hur gammal han var då han dopade sig för första gången svarar Armstrong:

– Wow, rakt på sak. Troligtvis 21, säger han.

Armstrong började ta kortison under sitt första år som professionell 1992. Det var året innan han blev världsmästare i linjelopp.

I dokumentären berättar han också om hur en helt ny värld öppnade sig i samband med bloddopningen.

– Vi hade redan använt kortison eller vad annat som var tillgängligt men epo var på en helt annan nivå. Fördelarna var så stora att sporten gick från lågoktanig dopning till raketbränsle, säger han.

Lance Armstromg talar med Oprah Winfrey.
Armstrong erkände dopningen för första gången 2013. Lance Armstromg talar med Oprah Winfrey. Bild: OWN / Everett Collection / Everett Collection/All Over Press cykling,Lance Armstrong,Oprah Winfrey

Tog tillväxthormon samma år som han drabbades av cancer

Armstrong medger också att han hela tiden visste vilka preparat han använde.

– Självklart, jag är inte en sån som påstår att jag inte visste. Jag frågade alltid och beslutet var alltid mitt eget. Jag läste på vilka preparat jag fick och jag valde att göra det, säger han.

1996, några år innan den första segern i Tour de France, drabbades Armstrong av testikelcancer. Samma år använde han bland annat tillväxthormon och i dokumentären funderar han om diagnosen kan ha varit ett resultat av dopning.

– Jag har inget svar på det. Jag vill inte säga nej eftersom jag inte tror att det är rätt. Jag vet inte om det är ja eller nej, men jag kan med säkerhet inte säga nej.

– Jag funderar lite kring det här med tillväxthormon, om något behöver växa så gör det. Men det låter väl också vettigt att om det finns något dåligt i kroppen så skulle det också växa, frågar sig Armstrong.

När Armstrong gjorde comeback 1998 hade han inga tankar på att epo skulle vara negativt för en canceröverlevare.

– Det här kommer inte att bli ett populärt svar men epo är säkert förutsatt att man gör det med hjälp av en läkare och i passlig mängd. Det finns betydligt värre saker som man kan utsätta kroppen för, säger han.

Källor: ESPN, Cyklingnews, Cyklingweekly