Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Allt fler unga bekymrade över sin mentala hälsa, Finland har kapacitet för vaccinutveckling, vi förklarar nya trafiklagar

Avolavapaku vetää venetraileria.
Avolavapaku vetää venetraileria. Bild: Petteri Bülow / Yle Stamväg 51,Landsväg,trafikled,trafik,Personbiltrailer,släpvagn,hastighetsbegränsningar,bilar,trafikmärken,fortkörning

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Åtminstone tre vaccinkandidater mot coronaviruset utvecklas för tillfället i Finland. För att ta fram ett vaccin krävs avancerade kunskaper i bland annat bioteknik och kliniska försök. Enligt THL finns kunskapen i Finland. Ett inhemskt vaccin kan leda till att vi vaccineras snabbare.

För tillfället går det inte att ordna demonstrationer som normalt. I fjol ordnades många stora demonstrationer för klimatet, men det har varit tyst i städerna i år. En möjlighet är att ordna virtuella demonstrationer och det har flera organisationer i Finland gjort. Då coronaviruset sätter stopp för de traditionella demonstrationerna bör man ha fantasi.

I juni träder nya trafiklagar i kraft – det gäller både väg- och sjötrafik. En hel del ändringar kommer att ske: den fordonsspecifika hastighetsbegränsningen för skåpbilar, likbilar, servicebilar och husbilar försvinner, mopeder ska köra i körfilen i tätorter och inte på vägrenen och alla cykelvägar blir i regel enkelriktade. Det här är endast några av de många förändringarna. Här kan du läsa mer om vad som förändras för bilister, mopedister, cyklister, fotgängare och båtförare.

Nya regler börjar också gälla för dem som röker mentolcigaretter. Tobaksprodukter med mentolsmak förbjuds i morgon. Från och med då får inga tobaksprodukter med annan smak än tobak säljas. Mentolcigaretter är de enda cigaretterna med smak som sålts sedan 2016 då de övriga smakerna förbjöds.

Utrikes:

Allt fler unga är bekymrade över sin psykiska hälsa, visar en rapport av Världshälsoorganisationen WHO. De ungas psykiska välmående har försämrats i många länder. Många uppger att de känner sig nedstämda, nervösa och irriterade. Flickor drabbas oftare än pojkar. I rapporten ingår information om hälsoläget för europeiska och kanadensiska 11–15-åringar. Det handlar om såväl fysisk som psykisk hälsa samt sociala relationer.

I USA fortsätter debatten kring president Trumps avskedande av överinspektör Steve Linick som skulle utreda utrikesminister Mike Pompeos agerande. Både demokrater och Vita huset har sagt att Pompeo rekommenderade Linicks avskedande. Nu förtydligar Pompeo det här och säger att han rekommenderade avskedningen, men av andra skäl än utredningen av honom.

President Trump uppger att han tar omstridd malariamedicin "i förebyggande syfte" för att inte insjukna i covid-19. Han har tidigare lobbat för medicinen – trots att Amerikanska läkemedelsverket har varnat för den. Du kan läsa mer om detta och andra coronanyheter här.

Väder

Det fortsätter att vara svalt för årstiden och särskilt på eftermiddagen kan det här och där förekomma regn- eller snöbyar.

I landets södra och mellersta delar väntas växlande molnighet och på många håll regnskurar och lokalt åska under eftermiddagen. Det är det mellan 8 och 13 grader varmt. Mest svag vind. I norr halvklart till mulet och regnskurar eller snöbyar här och där med en temperatur på 4 till 10 grader. Svag eller måttlig nordlig till nordostlig vind.

Läs också