Hoppa till huvudinnehåll

USA:s utrikesminister Pompeo avfärdar påståenden om hämnd mot avskedad överinspektör: ''Jag visste inte att jag skulle utredas av Linick''

Mike Pompeo.
Mike Pompeo kritiseras för att utnyttja ministeriets tjänstemän för privata syften. Mike Pompeo. Bild: Michael Reynolds / EPA Mike Pompeo

USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftade under måndagen att han rekommenderat president Trump att sparka utrikesministeriets överinspektör Steve Linick, inte för att han skulle utreda honom, utan för att hans arbetsinsatser ''underminerade ministeriets uppdrag''. Pompeo ville inte gå in på ytterligare detaljer.

I en intervju för tidningen Washington post sa Pompeo att det inte handlar om någon slags politisk hämndaktion, eftersom han inte visste att han utreddes av Linick.

Demokraterna inledde en utredning med anledning av att Linick sparkades. De anklagar president Trump för att ha gjort sig skyldig till en olaglig hämndåtgärd, eftersom Trump vill göra sig av med alla som övervakar eller ifrågasätter hans administration.

Linick är den fjärde överinspektören som avskedats av Trump sedan början av april, och demokraterna kräver nu att få ta del utrikesministeriet och Vita husets dokument som handlar om avskedandet av Linick samt av de om utredningen av Pompeo.

Linick utredde enligt tidningen Guardian också bland annat Trumps administrations vapenaffärer för 8,1 miljarder dollar till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Jordanien.

Kongressen motsatte sig vapenaffären eftersom man ansåg att den eggar upp kriget i Jemen ytterligare.

Enligt kanalen CNN hann Linick inte färdigställa utredningen innan han sparkades. En kongresskälla vittnar dessutom om att Pompeo vägrat intervjuas av Linick för utredningen.

Utnyttjar Pompeo ministeriets tjänstemän för privata syften?

Linick hade för avsikt att utreda anklagelser riktade mot Pompeo. Anklagelserna handlade bland annat om att Pompeo hade ministeriets tjänstemän att uträtta personliga ärenden å sina och sin frus vägnar - som att rasta familjens hund.

Den sparkade inspektören Steve Linick ville utreda om utrikesminister MIke Pompeo och hans fru Susan har tvingat livvakter och tjänstemän att utföra deras privata ärenden.
Mike Pompeos fru Susan omgärdas av en egen stab, trots att hon inte har någon officiell ställning vid utrikesministeriet. Den sparkade inspektören Steve Linick ville utreda om utrikesminister MIke Pompeo och hans fru Susan har tvingat livvakter och tjänstemän att utföra deras privata ärenden. USA,Pompeo

Pompeo kritiseras bland annat för att ofta ha tagit med sig sin fru Susan Pompeo på officiella resor.

Susan Pompeo har dessutom obetalt arbetat som ''volontär'' på utrikesministeriet där hon haft en egen stab – utan att ha någon officiell ställning.

I intervjun för Washington Post ville Pompeo inte kommentera påståendena om att ha utnyttjat tjänstemännen för privata syften.

Källor: AP, Reuters, Washington Post, The Guardian, CNN

Läs också