Hoppa till huvudinnehåll

VR återgår till nästan normala tågturer i sommar - direktör: "Vi väntar oss att resor i hemlandet ökar"

ett tåg som stannat på perrongen på järnvägsstationen. Framför tåget går två lokförare och två resenärer.
Också nattågen börjar åka igen. ett tåg som stannat på perrongen på järnvägsstationen. Framför tåget går två lokförare och två resenärer. Bild: Marja Väänänen / Yle kollektivtrafik,VR-Group ,tåg,Fjärrtåg,Helsingfors centralstation,coronavirus

Under coronarestriktionerna har ungefär hälften av VR:s tåg varit i trafik.

VR ökar igen trafiken från och med den 14 juni. Enligt Topi Simola som är direktör för passagerartrafiken, kommer VR från och med då att köra 85 procent av de normala tågturerna.

Också en del av nattågen återgår till tågspåren. VR publicerar den här veckan sommartidtabellerna.

- Vi väntar oss att resor i hemlandet ökar nu när coronarestriktionerna minskar, säger Simola.

Enligt honom har VR en lista på 80 punkter över hur man ska skydda mot coronaviruset.

- Till exempel placeras resenärerna glesare och de instrueras i hur man använder kollektivtrafiken på ett säkert sätt. Vi ser också på många sätt till att personalen som jobbar är frisk, säger Simola.

Finnair har inte påverkat planerna

Finnair meddelade tidigare att man minskar antalet turer till Finlands mindre flygplatser. Det har inte direkt påverkat VR:s planer.

- Vi har gjort vårt beslut baserat på statens linje om att lätta på restriktionerna och på att vi tror att resorna i hemlandet kommer att öka under sommaren. Trafiken ökar till exempel till Karleby, Kemi och Jyväskylä, men det beror inte på Finnairs beslut.

VR har lanserat en ny typ av biljetter, som man hoppas kan ge flexibilitet i coronavirustider. Biljetterna kan köpas nu, men resetiden gäller ett halvår framåt.

- Försäljningen av biljetterna har fått en lovande start. Vi ville skapa en schysst biljett som uppmuntrar till att försiktigt börja resa mera, säger Simola.

Biljetterna kan köpas endast i VR:s app VR Matkalla.

Artikeln baserar sig på VR palaa kesällä lähes normaaleihin junavuoroihin – johtaja: "Odotamme, että kotimaanmatkailu piristyy" skriven av Marika Harjumaa. Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.