Hoppa till huvudinnehåll

100-årig veteran och kampanjaktivist belönas med adelskap – men hur dubbas riddare i coronatider?

Tom Moore
100-årige kapten Moore kan från och med idag titulera sig Sir Tom. Tom Moore Bild: AFP / Lehtikuva Tom Moore

Den 100-årige krigsveteranen Tom Moore alias "Kapten Tom", en symbol för britternas kamp mot coronaepidemin, ska bli adlad. Moore har blivit mäkta populär genom sin kampanj för pengadonationer till hälsovården.

Adelskapet, som gör att Moore kan kalla sig Sir Tom, utfärdas av drottning Elizabeth II på förslag av premiärminister Boris Johnson.

I april lovade Moore att promenera hundra varv i sin trädgård om det brittiska nationella hälsoväsendet NHS fick tusen pund i donationer. Han fattade beslutet både med anledning av coronapandemin och för att visa NHS tacksamhet för den vård han tidigare fått för sin cancer och sin brutna höftled.

Gubben blev snabbt en både nationell och internationell celebritet, ett upplyftande exempel mitt i coronaeländet. Hans kampanj har hittills inbringat hela 40 miljoner pund.

– Överste Toms fantastiska kampanj har slagit rekord, inspirerat hela landet och blivit en ledstjärna i coronavirusdimman för oss alla, förklarade premiärminister Johnson då han meddelade om adelskapet.

– Jag vill framföra ett stort tack på alla deras vägnar som blivit berörda av hans otroliga historia. Han är en nationalskatt.

Äldste artist med topplacering

Tom Moore var under andra världskriget officer vid pansartrupperna, tjänstgjorde i Indien och Burma och befordrades till kapten. Hans insatser till förmån för NHS har medfört nya hederbetygelser. På hans 100-årsdag den 30 april flög Hurricane- och Spitfire-jaktplan från Royal Air Force över hans hem, och armén utsåg honom till hedersöverste.

Ett höghastighetståg har uppkallats efter Moore, och Englands cricketlag har gjort honom till hedersmedlem.

Därtill har Moore i vår blivit den äldste artist som toppat den brittiska singellistan. Tillsammans med NHS:s kör och Michael Ball framförde han låten You'll Never Walk Alone.

Upphöjande till adelskap sker i Storbritannien genom gammaldags dubbning. Monarken tar ett svärd och slår den adlade lätt på båda axlarna. De gällande bestämmelserna om social distansering gör det ändå oklart om ceremonin kan ordnas.

– Bara inte Hennes Majestät tar i för hårt med svärdet, kommenterade Tom Moore i BBC på onsdag.

AFP, AP, Reuters