Hoppa till huvudinnehåll

Cyklonen Amphan hotar miljontals människor i Indien och Bangladesh

Väldiga svarta moln tornar över byggnader
Cyklonen Amphan väntas före med sig upp till fem meter höga flodvågor Väldiga svarta moln tornar över byggnader Bild: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY Indien,Bangladesh,Cykloner

Miljontals människor i Bangladesh och Indien söker skydd undan den annalkande supercyklonen Amphan.

Amphan är det kraftigaste cyklonen i Bengaliska viken under detta århundrade. Det är endast andra gången som en så stark cyklon har uppmätts i området.

Amphan väntas nå land på onsdagseftermiddagen i närheten av gränsen mellan Indien och Bangladesh.

Evakueringsinsatsen i regionen försvåras av de strikta coronarestriktioner som råder i länderna.

Tusentals människor befinner sig också ute på vägarna i det hotade området. Det är fråga om gästarbetare som försöker ta sig till sina hembyar efter att de förlorat sina jobb i städerna som följd av coronanedstängningar.

Översvämningshot

Cyklonen har ihållande vindstyrkor på upp till 66 meter i sekunden med över 70 meter i sekunden i byarna. Men det är inte blåsten utan kombinationen av skyfall och flodvågor som utgör den största faran.

En man promenerar förbi tiotals fiskebåtar
Faskare har försökt föra sina båtar i skydd undan den annalkande stormen En man promenerar förbi tiotals fiskebåtar Bild: EPA-EFE/All Over Press Cykloner,fiskebåtar,Indien,Bangladesh

Indiens meteorologiska institut varnar för tre till fem meter höga flodvågor som kan svepa in över det platta kustlandskapet. Häftiga regn hotar att ytterligare förvärra översvämningarna.

Översvämningar är vanliga i regionen och tidvis orsakar cykloner stora katastrofer med tusentals dödsoffer.

Smittohärdar

Myndigheterna i Bangladesh har arbetat för att evakuera över två miljoner människor undan cyklonen. I Indien har kring 300 000 personer evakuerats.

Men på grund av coronaläget utgör evakueringarna en stor risk. Många invånare i kustområdet vill inte riskera att smittas av viruset i trånga evakueringscenter.

I Bangladesh uppger myndigheterna att de arbetar för att minska på trängseln och att alla evakuerade ska ha tillgång till handsprit och möjlighet att tvätta händerna. Alla i evakueringscentren måste också bära ansiktsmask.

– Vi har också inrättat skilda isoleringsrum för smittade i evakueringscentren, uppger Bangladesh biträdande katastrofminister Enamur Rahman.

Källor: AFP, Reuters, BBC