Hoppa till huvudinnehåll

De väntade kryssningsfartygen kommer inte till Vasa – i sommar hoppas resebranschen på de inhemska turisterna

Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj.
M/S Birka Stockholm besökte Vasa i fjol. Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj. Bild: Yle/Roger Källman kryssningsfartyg,Birka Cruises,fartyg,M/S Birka Stockholm

Den kommande sommaren var åtta kryssningsfartyg på väg till Vasa, nu kommer troligen inget. Turismbranschen och Visit Vasas vd Max Jansson hoppas nu på att de inhemska turisterna ska hitta till regionen.

Förra sommaren tog fem kryssningsfartyg i land i Vasa.

- Det här är en jättestor inkomstförlust, säger Max Jansson, vd för Visit Vasa.

Det första kryssningsfartyget skulle ha anländ den tionde juni och det sista i början av september. Enligt Jansson har de sista fartygen ännu inte avbokat.

- Vi väntar ännu på den officiella avbokningen innan vi kan gå vidare. Men usligt ser det ut.

Max Jansson från Visit Vasa väntar nya kryssningsturister till Vasa.
Max Jansson, vd på Visit Vasa. Max Jansson från Visit Vasa väntar nya kryssningsturister till Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa,visit vasa

De flesta kommer från Finland

Jansson hyser inget större hopp om att de kryssningsfartyg som är planerade till slutet av sommaren skulle vara på kommande.

- Det beror helt på restriktionerna och hur pandemin utvecklar sig. Det hänger också på att om vi har karantän här eller om man får gå i land. Så det är jättesvårt att säga.

För sommaren hoppas Jansson nu på att de inhemska turisterna ska hitta till regionen. Förra året var 70 procent av turisterna i Vasaregionen från Finland.

- Den största volymen är ju fortsättningsvis finländare och dem jobbar vi hårt med.

Jansson konstaterar att corona är här för att stanna och vi måste lära oss leva med den. Han tror att den inhemska turismen kommer att öka de kommande åren.

- Så som vi har diskuterat i branschen kommer vi att se att den utländska turismen har en väldigt lång väg tillbaka. Visit Finlands senaste uträkningar pratar om 2022.

Hård konkurrens

Det här betyder enligt Jansson att turismen i regionen ska överleva på de inkomster som de inhemska turisterna ger i flera år framöver.

- Dessutom är vi ju nu många som försöker locka samma målgrupp, så det kommer att bli tufft att nå upp till våra volymer.

Inom turismbranschen i Finland förutspår man att det kommer att bli dyrare att resa utomlands. Miljön kommer att bli viktigare och tryggheten kommer att prioriteras högre.

- Folk blir mer försiktiga. Vi tittar nu på det vi erbjuder och ser på hur mycket man tänker på hygienen.

Jansson berättar att till exempel hotellen så småningom börjar öppna igen och finns det efterfrågan så öppnar fler.

Besvärligast just nu enligt Jansson är att de inte vet vilka regler som kommer att gälla efter den första juni.

- Vi väntar ännu på att få veta vilka restriktioner som gäller från första juni. Det är väldigt svårt att kunna planera.