Hoppa till huvudinnehåll

Den sällsynta biätaren har ringmärkts för första gången i Finland - "Det var en riktig once in a lifetime-händelse!"

Mehiläissyöjä
Biätaren, som är mycket ovanlig på finländska breddgrader, hittades i ett ringmärkningsnät på ön Jurmo i Skärgårdshavet. Mehiläissyöjä Bild: Lauri Kokkala Biätare,fåglar

Den sällsynta biätaren har ringmärkts för första gången i Finland. Lauri Kokkala, som har ringmärkt många fåglar tidigare, blev förvånad när han gjorde upptäckten i lördags.

- När jag kom fram till nätet såg jag direkt att något var annorlunda denna gång, säger Kokkala.

Skrev finländsk ringmärkningshistoria

Kokkala beger sig varje år ut på ringmärkningsresa till ön Jurmo i Skärgårdshavet. Till rutinerna hör att kolla efter fåglar i de nät som satts ut i ringmärkningssyfte på ön.

Mehiläissyöjä
Mehiläissyöjä Bild: Lauri Kokkala Biätare,fåglar

Han förstod snabbt att det var frågan om en nytt stycke finländsk ringmärkningshistoria för fåglar och skyndade till stationen på ön.

- Där konstaterade jag och två andra fågelhobbyister som var på plats att det var frågan om en biätare. Vi beundrade fågeln och tog säkert 100-tals bilder, säger Kokkala.

Jurmo sijaistee Saaristomerellä 13 kilometriä Paraisilta koiliseen.
Ön Jurmo på kartan. Jurmo tillhör Pargas stad. Jurmo sijaistee Saaristomerellä 13 kilometriä Paraisilta koiliseen. Bild: Yle Jurmo

Biätaren är mycket ovanlig på dessa breddgrader, och häckar främst i Syd- och Österuopa.

- Det var nog en riktig once in a lifetime-händelse, säger Kokkala.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Harvinainen mehiläissyöjä rengastettiin ensimmäistä kertaa Suomessa – katso kuvat Jurmon saaren värikkäästä vieraasta, skriven av Yrjö Hjelt. Översättningen är gjord av Carl Fahllund.