Hoppa till huvudinnehåll

Finnairs personal får leva i osäkerhet länge till – nya permitteringar planeras

Kuvassa on hiljainen Helsinki-Vantaan lentoasema.
Det har varit lugnt och stilla på Helsingfors-Vanda under coronakrisen Kuvassa on hiljainen Helsinki-Vantaan lentoasema. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,2020,ekonomi,Recession,Finnair,flygning,flygbolag,karantän,vår,koronaviruspandemi,Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser

Finnair planerar ytterligare permitteringar av sin personal på grund av coronaepidemin. I ett börsmeddelande säger Finnair att samarbetsförhandlingar om nya permitteringar gäller hela personalen på 6 100 personer.

Förhandlingarna inleds nästa vecka. Finnair konstaterar att bolagets trafik minskat till 5 procent av den normala under perioden april-juni. Då flygningarna stegvis börjar öka i juli räknar man med att man uppnår en kapacitet på 30 procent av den normala.

I slutet av det här året beräknar Finnair vara upp i 70 procent.

Då arbete inte räcker till för alla måste permitteringar tillgripas, skriver bolaget i börsmeddelandet. Undantagsförhållandena kommer att vara åtminstone hela det här året, heter det.

Finnair eftersträvar en årliga inbesparingar på 80 miljoner euro från början av år 2022, jämfört med läget 2019. För det ändamålet ser man över fastighetsutgifter, leasingkostnader för flygplan, bonussystemen och administrationen, heter det i börsmeddelandet.

Läs också