Hoppa till huvudinnehåll

Grillad och stuvad purjolök med getost och örter

Paul Svenssons stuvade purjolök med getost
Paul Svenssons stuvning av purjolök med dressing Paul Svenssons stuvade purjolök med getost Bild: YLE/Strömsö getost

En smarrig vegetarisk rätt som smakar bäst i början av sommaren med nyskördad purjolök och mild getost.

Ingredienser, 6 portioner:

  • 18 st småa purjolökar
  • 4 msk olivolja
  • 3 nypor svartpeppar
  • 3 nypor grovsalt
  • 100 g smör
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 st färsk kvist rosmarin
  • 60 g getost
  • 2 msk honung
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 st färska kvistar timjam

Gör så här:

  1. Skär av den övre delen av blasten på purjolökarna och spara den. Häll olivoljan över purjolökarna.
  2. Ringa över en matsked honung och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop allt med händerna så att kryddningen täcker purjon. Grilla sedan purjolökarna så att de får svarta ränder.
  3. Hacka purjolöksblasten fint (den du sparade ovan).
  4. Lägg hälften av smöret, vattnet och salt i en kastrull och smörkoka purjolöksblasten ca 10 minuter. Häll av vattnet.
  5. Gör en sås med bottenredning: smält andra hälften av smöret och rör i mjölet.
  6. Rör sedan gradvis ner mjölk och grädde och låt blandningen sjuda. Tillsätt lite färsk hackad timjan, salt och peppar. Smaka av.
  7. Tillsätt sedan den smörkokta purjoblasten samt 30 g getost i såsen. Rör om!
  8. Till dressingen blandas hackad rosmarin, honung, salt och peppar med äppelcidervinägern.
  9. Lägg upp allt på ett fat. Börja med purjostuvningen, skär sedan grillade purjolökar i grova bitar.
  10. Smula resten av getosten ovanpå samt ringa över dressingen. Dekorera med rosmarin, timjan, grovsalt och peppar.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö