Hoppa till huvudinnehåll

Här är Strömsös mest överraskande rätter för inbitna grillentusiaster

Olika grillrätter från Strömsö
Överraska med en ny grillrepertoar. Olika grillrätter från Strömsö Bild: Yle/Strömsö grillning,Strömsö

Grillen är ett multifunktionellt köksredskap bara vi lägger in lite mera kreativitet i matlagningen. Tanken med de här recepten är att kunna fira en helkväll vid grillen. Visst fungerar grillen för korv och biff, men varför inte utmana dig själv med att sätta in några nya rätter på grillrepertoaren.

Använd grillen som bakugn

Ficelle, bakade på grillen
Grillbakade tunna baguetter - eller ficelles om du vill stolsera med det franska namnet. Ficelle, bakade på grillen Bild: YLE/Strömsö ficelle

När du använder grillen som bakugn gäller det bara att akta sig för att ha för hög värme, annars bränner du snabbt dina bakverk. Har du en gasolgrill med flera brännare kan du släcka någon av brännarna för att uppnå den önskade baktemperaturen.

Om du är lycklig ägare till en gjutjärnsgryta kan du gärna använda den för att baka större bröd.

Använder du kolgrill gäller det bara att kolla att avståndet till glöden är tillräckligt. Här hittar du recept på syrliga muffins och fransk tunn baguett som kallas för ficelle.

Muffins bakade på grillen
Gyllenbruna muffins bakade på grill - fyllda med bär. Muffins bakade på grillen Bild: YLE/Strömsö paul svensson

Smakrik smartfisk på grillen

Braxen är en billig smartfisk som är som gjord för grillmiddagar. Har man tillräckligt stora braxnar, gärna över 1,5 kg, blir inte heller benen ett problem. När man serverar braxen hel och grillad med lämplig sås, känns det lite som en snabbresa till en medelhavsstrand (om man riktigt anstränger sig).

Braxen på grillen
Braxen på grillen Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,grillning,Strömsö

Kring Medelhavet är det vanligt att man grillar fiskar hela och serverar dem med tillbehör. Annars rekommenderar vi fiskpaket med vilken inhemsk fisk som helst, t.ex. abborre, sik eller gös.

Salta fisken, fyll med t.ex. lök, tomat, smör och dill. Linda in i aluminiumfolie och grilla ca 7-10 minuter på var sida.

Grillad braxen med salsasås på ett fat
Helgrillad braxen med sauce vierge - en kall såsklassiker som passar bra till skaldjur och fisk. Grillad braxen med salsasås på ett fat Bild: YLE/Carina Ahlskog braxen,grillning,Strömsö,Anders Samuelsson

Sallad, potatis, zucchinisuccé och andra genvägar för en grönare grillmeny

Vi vet - sallad på grillen låter inte helt vettigt men det finns många typer av sallad som passar utmärkt att grilla. Speciellt sallad med lite grövre struktur som t.ex. isbergs- eller romanosallad får en trevlig karaktär av ett snabbt varv på grillen.

Grönsaker på grill.
Sallad med grillsmak - betydligt bättre än det låter och ser ut. Grönsaker på grill. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,grönsaker,grillning

Släng aldrig en kokt potatis, du kan gå miste om något! Kokt grillad potatis med ett passande kryddsmör passar till alla tillfällen då du snabbt vill bjuda på något gott. Dessutom bidrar du till minskat matsvinn.

Recept på lämpliga kryddsmör för grillning och en caesarsallad med grillsmak hittar du här.

En potatisrätt.
Kokt potatis får ett nytt liv efter ett varv på grillen. En potatisrätt. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,Portions of food

Zucchinin har letat sig in på våra grillar, åtminstone i tunt skivad form. Här serveras zucchinin hel med en tomatröra med ett av försommarens roligaste tillbehör, granskottsolja.

Hemligheten med helgrillad zucchini är att låta den ligga i saltlag innan grillning, då får den en mer intensiv smak.

Grillad zucchini
Grillad zucchini med ricottaost och tomatröra - grillat grönt när det är som bäst. Grillad zucchini Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö

Vår gröna avdelning avslutas med en varmrätt som är en utmärkt kombo. Visste du att grillad purjo och getost gillar varandra?

Paul Svenssons stuvade purjolök med getost
Grillad och stuvad purjolök med getost och örter - lika gott som det ser ut. Paul Svenssons stuvade purjolök med getost Bild: YLE/Strömsö getost

Svampslider - när hamburgaren tas till en ny nivå

Portion med portobello slider och vårsallad.
Svampslider - hemmaburgaren version 2.0. Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

Ostronskivling, portabello eller stora grillchampinjoner passar alla in i en slider. Slider är egentligen en mindre form av burgare.

Till den här rätten använder du antingen vanligt hamburgerbröd eller mindre brioche hamburgerbröd.

Istället för att veva ihop en vanlig biff av malet kött fyller du burgaren med smakrik svamp och varvar med cheddarost och sallad på vårens primörer.

Slutet gott allting sött - rabarbern gillar grillning

Rabarbersoppa med vaniljglass
Rabarbersoppa med grillsmak och en kula glass - sommaren på en tallrik! Rabarbersoppa med vaniljglass Bild: YLE/Strömsö rabarbersoppa

Vår älskade rabarber får en pikant smak av ett varv på grillen. Rabarbersoppa eller rabarberkräm med grillad rabarber är löjligt enkla.

Vill du ta rabarberkockandet till en högre nivå gör du en rabarberclafoutis = fransk pannkaka med marängtäcke. Mera imponerande dessert får man leta efter.

En grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke.
Ögonmat från grillen - en rabarberclafoutis s'il vous plait. En grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke. Bild: Yle / Carina Ahlskog grillning,rabarber,paj,Strömsö,Anders Samuelsson