Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyligan håller fortsättningsvis fast vid en full grundserie och säsongsstart i september – beredda på att göra justeringar men ”försöker på alla sätt undvika det”

HIFK mot JYP.
Sista matcherna spelades utan publik den gångna säsongen, det hoppas man att man undviker nästa säsong. HIFK mot JYP. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey

FM-ligan i ishockey och klubbarna håller som bäst på att planera matchprogrammet för inkommande säsong. Enligt ligaledningen finns det i nuläget inga konkreta planer på att spela en stympad grundserie, och tillsvidare planerar man att starta som normalt i september.

Ligan skriver i ett pressmeddelande att planen fortsättningsvis är att starta upp säsongen i mitten av september.

Det som i nuläget kan rådda till den planen är det internationella ishockeyförbundet. IIHF ska i juni förhandla om och ta beslut om huruvida starten på ishockey VM 2021 som spelas i Riga och Minsk flyttas fram eller inte. Startar turneringen senare än planerat kan det bli aktuellt att flytta fram starten på ligasäsongen i Finland också.

Ursprungliga planen för VM 2021 är en start den 7 maj. Enligt Kalervo Kummola som Iltalehti pratat med skulle det ändå redan vara klart att turneringen startar två veckor senare, den 21 maj.

– Beslutet görs officiellt först senare, men ett sådant beslut har vi nu kommit överens om, säger Kummola till tidningen.

Detta kan alltså förflytta starten på ligasäsongen. Mycket flyttas den ändå inte om det blir aktuellt. Enligt ligans pressmeddelande är man förberedd på att i så fall starta upp den sista veckan i september, eller i början av oktober.

Ekonomiska utmaningar ifall säsongen förkortas

I nuläget planerar man också att spela fulla 60 grundseriematcher under kommande säsong och säger att det vore en viktig sak ur en ekonomisk synvinkel. Man är dock beredd på att göra justeringar ifall situationen kräver det.

Bland annat nämner man möjligheter som att minska antalet grundseriematcher, minska antalet slutspelsmatcher eller dra ut på säsongen.

– Ett minskat antal matcher och begränsningar vad gäller publiken leder till stora ekonomiska utmaningar för klubbarna. Därför försöker vi på alla sätt undvika det, skriver ligan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport