Hoppa till huvudinnehåll

LM: Hundratals gränsbevakare har kommenderats till nya uppgifter och ett sjuttiotal pensionerade gränsbevakare har kallats på jobb på grund av corona

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa
Gränsbevakningen vid gränsen mellan Sverige och Finland i Torneå. Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa Bild: Antti Ullakko / Yle gränsövervakning,Gränsbevakningsväsendet,Gränsen mellan Finland och Sverige,gränser

Flera hundra gränsbevakare i Finland har på grund av undantagstillståndet flyttats från att bevaka Schengenområdets yttre gräns - det vill säga den mot Ryssland - till att bevaka de så kallade inre gränserna mot Sverige och Norge, rapporterar tidningsgruppen Lännen Media.

Enligt Lännen Media har Gränsbevakningsväsendet kommenderat flera hundra gränsbevakare från alla förvaltningsenheter i landet till nya uppgifter. Därtill har ett sjuttiotal pensionerade gränsbevakare rekryterats till två till tre månaders tjänsteförhållande på visstid.

Enligt Lännen Media har uttryckligen flera hundra gränsbevakare från den östra gränsen flyttats till gränserna mot Sverige och Norge i norra Finland.

Överste Pasi Tolvanen vid Gränsbevakningsväsendets stab, säger till Lännen Media att övervakninsgsförmågan vid den ryska gränsen är något svagare än vanligen.

Regeringen återinförde gränskontrollen vid de inre gränserna från och med den 19 mars.

Källa: STT