Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Anställda vid nödcentralen misstänks för brott, resebranschen hoppas på inhemska turister, maktkamp inom tyska högerpopulister

Flera polisbilar som står parkerade vid sidan av en väg.
Nödcentralsverket har gjort en polisanmälan om totalt 58 operatörer som misstänks ha letat fram uppgifter om polisskjutningen i Borgå. Flera polisbilar som står parkerade vid sidan av en väg. Bild: Lehtikuva Borgå,skottlossning,polisen,brott

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

58 anställda vid nödcentralen misstänks för brott mot tjänsteplikt. Nästan var åttonde nödcentralsoperatör misstänks ha letat fram uppgifter om polisskjutningen i Borgå i augusti i fjol.

Den kommande sommaren var åtta kryssningsfartyg på väg till Vasa, nu kommer troligen inget. Coronakrisen innebär att hela Finland nu konkurrerar om de finländska turisterna. I Vasa hoppas turismbranschen att de inhemska turisterna ska hitta till regionen.

De västnyländska kommunerna velade in i det sista kring patientdatasystemet Apotti. Men nu är det klart att Apotti inte kommer att införas i hela Västnyland. Av de kommuner som ska ingå i det kommande västnyländska vårdområdet när vårdreformen blir av är det bara Sjundeå, Ingå, Kyrkslätt och Grankulla som beslutat att skaffa systemet.

Riksdagens ekonomiutskott behandlar i dag regeringens förslag till kompensation för restaurangerna för stängningen i april och maj. Utskottet har för avsikt att bli klar med sitt betänkande i dag. I går meddelade grundlagsutskottet att man måste göra ändringar i hur kompensationen räknas ut.

Det har aldrig varit lättare att undvika bevis som motsäger den egna åsikten och det har aldrig varit lättare att hitta argument för den åsikt man har, oavsett vilken den är. Att selektivt "välja sin sanning" utifrån sin egen övertygelse gör vi både medvetet och omedvetet. Fenomenet kallas för bekräftelsebias och är den kanske vanligaste tankefällan av alla.

Utrikes

I Tyskland kan det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland stå inför en splittring. Maktkampen mellan delar av partiledningen och de mest högerradikala krafterna inom partiet har tagit ny fart efter att en av de mest synliga AfD-profilerna fråntogs sitt medlemskap i partiet.

En Mi-8 helikopter från det ryska flygvapnet kraschlandade nära Moskva i går kväll. Besättningen ombord dog av sina skador, uppger det ryska försvarsministeriet.

Väder

Vädret är fortfarande kallt för årstiden och på dagen förekommer lokala regnskurar, i söder kan det också åska. Vid västkusten delvis klart och uppehåll. I landets södra och mellersta delar är dagens högsta temperatur mellan sju och 14 grader.

I landets norra del växlande molnighet och mestadels uppehåll, i Norra Österbotten och södra Lappland några skurar av regn eller blötsnö. Dagens hösta temperatur är mellan fyra och tio grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes