Hoppa till huvudinnehåll

Omsorgsminister Kiuru: Jag är tacksam för att över 70-åringarna tagit rekommendationerna på allvar

Krista Kiuru klädd i svart i en talarstol.
Krista Kiuru anlände sent till presskonferensen på grund av att jobbet i grundlagsutskottet drog ut på tiden. Krista Kiuru klädd i svart i en talarstol. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru

Regeringens presskonferens speciellt riktad till de äldre medborgarna innehöll föga överraskningar. Huvudpoängen var att informera om Institutet för hälsa och välfärd THL:s nyaste riktlinjer.

I stora drag innebär de nya riktlinjerna att också riskgrupperna i allt större utsträckning kan börja röra sig utanför hemmet, så länge man fortsätter vara försiktig. Du kan läsa mer om THL:s riktlinjer här.

Följ dessa anvisningar för att trygga din säkerhet om du är över 70 år

  • Du får träffa dina nära och kära, men håll ett avstånd på 1-2 meter och träffas helst utomhus i kortare etapper. Kramar och handskakningar rekommenderas inte.
  • Du får besöka butiken, apoteket och hälsostationen. Se ändå till att du håller säkerhetsavstånden och har god handhygien. Det rekommenderas också att du undviker rusningstider och långa vistelser i exempelvis butiken.
  • Du får vistas utomhus. Utomhusvistelse rekommenderas eftersom motion och frisk luft är bra för dig. Men kom ihåg att också utomhus hålla säkerhetsavståndet till andra människor.
  • Undvik inte att uppsöka läkare om du blivit sjuk eller har en långtidssjukdom som kräver regelbunden vård. Men om du har luftvägssymtom ska du ringa innan du besöker hälsostationen.
  • Om du har luftvägssymtom, också lindriga sådana, undvik att träffa människor och kontakta läkare per telefon.
  • Om du vill skydda andra, använd munskydd. Ifall munskydd inte finns att tillgå, funkar till exempel ett tygstycke som ett skydd. Du kan läsa mera om andingsskydd här.

Källa: THL (på finska)

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har riktlinjerna för de som är över 70 år gett en önskad effekt.

- Inom sjukhus- och intensivvården har största delen av coronapatienterna varit mellan 20 och 60 år gamla, medan väldigt få över 70-åringar behövt vård. Jag är tacksam för att över 70-åringarna tagit rekommendationerna på allvar, säger Kiuru.

Det Kiuru däremot inte kunde uppskatta var vilka negativa effekter riktlinjerna haft för 70-plussarna.

Enligt THL:s forskningsdirektör Minna-Liisa Luoma finns det faktorer som pekar på att många äldre personers funktionsförmåga blivit sämre i och med coronasituationen.

Enligt Luoma har till exempel servicebehovet ökat.

En massa människor framför varsitt talarpodie.
På presskonferensen deltog förutom minister Krista Kiuru, Sari Aalto-Matturi från Psykisk hälsa rf, Päivi Topo från Äldreinstitutet, Minna-Liisa Luoma från THL och Panu Könönen från Suomen Latu. En massa människor framför varsitt talarpodie. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Institutet för hälsa och välfärd

Var aldrig meningen att folk skulle totalisoleras

Många har frågat sig varför de som är över 70 år ska dras över samma kam, oberoende om man är i gott skick eller inte.

Enligt THL:s forskningsdirektör Minna-Liisa Luoma beror det här på att det är vanligare att man har grundsjukdomar som äldre. Dessutom försämras immunförsvaret oberoende av ens levnadsvanor.

- Vi kan inte veta vem i åldersgruppen som ännu har ett starkt immunförsvar och vem som inte har det, säger Luoma.

På presskonferensen deltog också Päivi Toponen, direktör på äldreinstitutet.

Enligt henne finns det många som tagit riktlinjerna som hårda regler och inte vågat röra sig utomhus. Det har ändå aldrig varit meningen.

- Också en liten stund utomhus får en att må bra och förbättrar immunförsvaret, förklarar Toponen.

Enligt Toponen har många äldre personer känt sig ensamma i och med restriktionerna, och därför är det viktigt att man senast nu fattar telefonen och ringer sina nära och kära.

Här kan du se presskonferensen simultantolkad till svenska.