Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har utrett hundratals narkotikabrott på nätet

Polisärm med polisens märke
Sammanlagt utreds över 1 000 fall av narkotikabrott som skett på Silkkitie Polisärm med polisens märke Bild: Timo Nykyri / Yle polisen

Helsingforspolisen har utrett över 300 narkotikabrott som har att göra med den så kallade Silkkitie-tjänsten genom vilken narkotika har sålts på nätet.

Brotten har utförts mellan 2015–2019 och nästan alla fall handlar om köp av narkotika.

I fjol beslagtog tullen nätverksservern för Silkkitie-tjänsten som verkar i Tor-nätverket. Enligt Tullen är Silkkitie-tjänsten känd runt hela världen och en av de äldsta marknadsplatserna för narkotika på nätet.

Narkotika har köpts och sålts via anonyma användarnamn och som betalningsmedel har de inblandade använt kryptovalutan bitcoin. Som bäst utreder myndigheterna personerna bakom användarnamnen med hjälp av de spår som bitcoin-transaktionerna lämnar efter sig.

– Många av de som misstänks för brott är förstagångsförbrytare och de flesta är födda på 1980- och 1990-talet. Det finns studerande, arbetare och till och med pensionärer bland de misstänkta. De flesta motsvarar inte heller den stereotypiska bilden av en droganvändare, säger kriminalkommissarie Lasse Jortikka vid Helsingforspolisen.

Många överraskade över att man kan åka dit för "anonyma" narkotikabrott på nätet

Brotten har begåtts under en lång tid och det äldsta brotten som utreds är från sommaren 2015. Brott som är äldre har preskriberats.

Många av de misstänkta har gjort flera beställningar via tjänsten.

– De misstänkta har varit förundrade när polisen tagit kontakt med dem. Många tror att man inte kan bli fast för anonyma narkotikabrott på nätet, men så är det inte. En del av de misstänkta har dessutom en längre tid levt ett drogfritt liv och är bekymrade över att deras förflutna nu kommit ikapp dem.

Polisinrättningen vid Helsingfors för nu 300 brottsmisstankar vidare till åklagaren för åtalsprövning.