Hoppa till huvudinnehåll

Posten permitterar och minskar på postutdelningen - både coronaepidemin och digitaliseringen bakom nedskärningarna

Sara Luostarinen delar ut post på cykel i Böle i Helsingfors.
Ingen postutdelning på fredagar i sommar. Sara Luostarinen delar ut post på cykel i Böle i Helsingfors. Bild: Jouni immonen / Yle postdistribution

Posten planerar permittera sin personal och skära ner på postutdelningen. I ett pressmeddelande säger posten att mängden försändelser minskade med 20 procent i april på grund av coronaepidemin.

Det är särskilt företagens och myndigheternas behov av posttjänster som minskat under epidemin. De utgör i normala fall 96 procent av alla försändelser.

8 000 postanställda berörs av samarbetsförhandlingarna som syftar till permitteringar. Paketsorterarna berörs inte eftersom paketförsändelserna har ökat.

För konsumenten innebär nedskärningarna att post som i vanliga fall skulle ha kommit fram på fredagar, men kan sorteras och delas ut tidigare, finns hos kunden redan på torsdagar.

Det gäller under perioden 1.6 - 31.8. Därmed blir det mindre post att dela ut på fredagar.

I vissa fall kan utdelningen också skjutas upp till måndag.

Kundservicen och postens servicepunkter berörs inte.

Direktör Yrjö Eskola vid Posten säger att det inte bara är coronaepidemin som minskat brevförsändelserna. Digitaliseringen har halverat antalet brev som skickas under de senaste tio åren.

Den offentliga sektorn håller också i rask takt på att göra sina kundkontakter helt och hållet elektroniska.

Artikeln uppdaterad kl. 11.09: Uppgifterna om när breven delas ut till privatpersoner korrigerades.

Läs också