Hoppa till huvudinnehåll

Randy Barnes skandalomsusade världsrekord i kula fyller 30 år – Conny Karlsson hoppas att någon slår det snart: ”Utvecklingen har gått framåt”

Randy Barnes.
Randy Barnes fotograferad 1995. Randy Barnes. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Randy Barnes

Den 20 maj 1990 stod Randy Barnes för en makalös stöt. Kulan flög hela 23,12 meter i Westwood i USA – ett världsrekord som står fortfarande i dag. Det är samtidigt ett resultat som inte tål dagsljus i dagens läge.

– Vi borde nog bli av med rekordet. Av många orsaker. Det är min spontana åsikt, säger Conny Karlsson med en suck då Yle ringer upp honom.

Orsaken till samtalet? Att världsrekordet i kulstötning fyller 30 år i dag. Då Randy Barnes stod för sin rekordstöt var Conny Karlsson bara en 14-årig ivrig junior, vars personbästa var 11,68 med en fyra kilograms kula.

År 2001 stod Karlsson för sin bästa stöt någonsin då han satte ett nytt personligt rekord med 20,78. Då insåg han att världsrekordet är något han aldrig kommer att nå.

Conny Karlsson stöter kula, 2009.
Conny Karlsson. Conny Karlsson stöter kula, 2009. Bild: SUL arkiv Conny Karlsson

Men världsrekordet är överskuggat av faktumet att Barnes åkte fast för steroider redan på hösten 1990. Ett enormt bombnedslag inom kulstötningen eftersom Barnes varit en stor stjärna på 80-talet.

Framför allt duellen med Ulf Timmermann i OS i Soul 1988 är något som många friidrottsvänner aldrig glömmer.

Samtidigt var Barnes positiva test startskottet för en våg av dopningsfall under 1990-talet. Hela medaljtrion i OS i Barcelona hade tidigare åkt fast för dopning och guldmedaljören Mike Stulce åkte fast igen 1993 och stängdes av på livstid.

Barnes gick samma öde till mötes 1998. Innan det hann han ändå vinna OS-guld på hemmaplan i Atlanta och tog dessutom VM-brons i Göteborg. Resultaten står fortfarande.

"Svårt att förstå att han täcktes återvända"

Den finska kulstötningen var inte heller oskyldig. Janne Ronkainen åkte fast 1991 och blev den första blåvita stötaren att stängas av i två år på 90-talet.

– Jag hade nog svårt att förstå att han täcktes återvända efter det. Och inte stötte han ju värst bra efteråt heller, säger Karlsson.

Både Markus Koistinen och Petri Torniainen åkte sedan fast OS-året 1996. Koistinen blev av med ett FM-guld på grund av det – ett besked som i efterhand lyfte upp Karlsson till brons.

– Efter de där Kalevaspelen grämde det något oerhört att jag fått åka hem utan medalj. Så när jag sedan fick höra att någon fuskat ... även om jag fick medaljen i efterhand så kan jag inte säga att det kändes som en seger, säger Karlsson.

Uttalat emot dopning

Karlssons bästa stortävlingsresultat kom i inomhus-EM 2007. Då slutade Karlsson ursprungligen sexa i Birmingham – men lyftes upp till femma efter att vitryssen Andrej Mihnevitj åkt fast.

Guldmedaljören Mikulas Konopka stängdes senare av på livstid på grund av dopning.

– Konopka kom dit och stötte en och en halv meter bättre än han gjort tidigare under säsongen och förbättrade sitt personliga rekord med nästan en meter. Det lämnade nog en skit smak i munnen, säger Karlsson.

Karlsson själv var uttalat emot dopning redan i ung ålder och ingen bad honom någonsin att använda förbjudna substanser.

– Det är säkert orsaken varför. Att jag talade ut om det redan tidigt. Men samtidigt har jag nog förundrat mig över varför ingen någonsin erbjudit mig något. Man har ändå hört om till och med normala motionärer som blivit erbjudna dopning, säger Karlsson.

Glidteknik eller rotationsteknik?

En annan sak som präglade Karlssons karriär var att han alltid använde glidteknik då han stötte. Det var också tidigare den allmänna trenden inom grenen.

Då Karlsson slutade sjua i VM-finalen i Edmonton 2001 litade hälften av alla tolv stötare i finalen på glidteknik medan resten körde med rotationsteknik.

– Glidtekniken är fortfarande nära mitt hjärta. Det är upp till idrottaren att bestämma vad den vill använda. Vissa stöter bättre med glid, andra med rotation. Själv tror jag inte att jag skulle ha blivit bättre om jag använde rotationsteknik, säger Karlsson.

Arsi Harju
Arsi Harju använde rotationsteknik. Arsi Harju Bild: EPA arsi harju

Tekniken är däremot orsaken till att resultaten nu för första gången på 30 år närmat sig världsrekordslängder igen.

VM-finalen i Doha 2019 blev historiskt högklassig då till och med Filip Mihaljevic, som slutade elva med 20,48, skulle ha tagit VM-brons såväl i Stuttgart 1993, Göteborg 1995 som Aten 1997.

Joe Kovacs knep guldet med grymma 22,91.

– Om jag skulle ha sett finalen för 20 år sedan så skulle jag nog ha blivit misstänksam, medger Karlsson.

– Nu kan jag bara konstatera att vi antagligen aldrig kommer att få uppleva något liknande igen. Utvecklingen inom just rotationsteknik har gått framåt enormt mycket. Tidigare försökte man bara apa efter diskuskastarna, fortsätter han.

Nytt värdsrekord i horisonten?

Karlsson tvingades själv avsluta karriären 2007 på grund av tarmsjukdomen IBD, som han talat öppet om efter karriären.

– En knapp månad före VM i Paris 2003 fick jag så ont i magen att jag fick läggas in på sjukhus. Jag låg där i några dagar. Efteråt fick jag höra att det ryktades om att jag dopat mig så mycket att kroppen sagt upp kontraktet, berättar Karlsson.

– Om det funnits sociala medier på den tiden hade det säkert blivit en skandal, tillägger han.

Då han själv bara kunde drömma om att slå Reijo Ståhlbergs finska rekord på 21,69 tror Karlsson nu på att världsrekordet snart krossas.

Ryan Crouser har redan kommit sex centimeter från Barnes inomhusrekord på 22,66.

– Om man inleder tävlingen med en stöt som är nätt och jämnt över 23 meter så kan det tända någon gnista som får en att stöta till och med 23,40, spekulerar han.

– Men samtidigt får det inte vara något överraskande resultat som leder till nya spekulationer om hur ren idrottaren är. Om resultatet skulle bli bara lite bättre så kunde man fira det utan desto större baktankar, avslutar Karlsson.

Artikeln baserar sig på Kuulamörssäri Randy Barnesin skandaalinkäryinen maailmanennätys täyttää 30 vuotta – hetki ME:n jälkeen alkoi tapahtumasarja, joka ei monen silmissä kestä päivänvaloa skriven av Atte Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport