Hoppa till huvudinnehåll

Slider med portabello och vårsallad

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,vegetariska rätter,matsvampar,slider

En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk. Dels för att ni önskar vegetariskt men också för att vi vill bjuda på variation till den traditionella burgaren med kött. Prova en gång och förbered dig på att bli förtjust. Svamp i burgare är hållbart och härligt gott.

Ingredienser:

  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 portobello svampar (ca 10 cm i diameter)
  • 2 msk rökt champinjon eller torkad svamp (går att lämna bort)
  • 3 kvistar timjam
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 st schalottenlökar
  • salt och svartpeppar
Portobello svampar i en korg.
Portobello svampar Portobello svampar i en korg. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,matsvampar

Gör så här:

  1. Koka upp grönsaksbuljong med timjan, lök, vitlök och rökt champinjon eller torkad svamp.
  2. Lägg ner portabello i en ugnsfast form eller kastrull och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Baka under lock tills svampen är genombakad, ca. 20 min.
  4. Tag av locket och reducera buljongen till glace.
  5. Grilla portabello på båda sidor och pensla med glace.

Vårsallad

Ingredienser:

  • 4 tjocka skivor lagrad cheddar
  • 2 knippen vårlök
  • 3 knippen rädisor
  • 1 kruka ruccola
  • 2 st inhemska tomater
  • 1 st rödlök
Skål med vårsallad.
Vårsallad Skål med vårsallad. Bild: Yle / Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,sallader (maträtter)

Chilimajonnäs

Ingredienser:

  • 1 st äggula
  • 1 dl varmpressad rypsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 inlagda milda chilin
  • 1 msk ättika
  • salt
Inlagda chilin i en glasskål.
Inlagd chili Inlagda chilin i en glasskål. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,chili,Inläggning

Gör så här:

  1. Blanda till en majonnäs med ägg,rapsolja, dijonsenap och chili. Salta och peppra.
  2. Pensla vårlök med lite olivolja och krydda med salt. Grilla över direkt värme tills mjuka och fått färg.
  3. Skär i grova bitar och blanda ner i chilimajonnäsen tillsammans med ruccola och skivade rädisor.
  4. Skiva portabellon i 3 mm skivor och täck med ost. Värm på grillen tills osten smält.
  5. Rosta bröden på insidan och fördela tomatskivor, lökringar och sallad över ost och svamp.
  6. Avsluta med lock och ät direkt.

Tilläggsinfo:

  • Hela rätten går att göra på grillen
  • Om du vill göra majonnäsen på förhand, spara ruccolan vid sidan så den inte blir mjuk och blöt.
  • Gör din egen inlagda chili så här: Skiva och hetta upp 3 st chili i lite vatten. Blanda ½ dl socker med 1 tsk salt, 1 dl vitvinsvinäger och 1 dl vatten och lyft i chilin. Låt dra.
  • Om du har skruttig svamp kan du ta tillvara den genom att rökbaka den så här: Skiva tunt, lägg på plåt i 50 grader ugn. Ställ in stekpanna med uppvärmt, rykande alspån, stäng luckan. Rökbaka tills svampen är helt torr, du får räkna med ett par timmar.
  • Rökt champinjon eller torkad svamp ger mer smak och mustighet till buljongen.