Hoppa till huvudinnehåll

Svenska VM-hjälten mordhotades av storspelare som förlorat pengar – matchfixning befaras bli större problem inom damfotbollen

Hedvig Lindahl.
Hedvig Lindahl. Hedvig Lindahl. Bild: ullstein bild - Firo / All Over Press Hedvig Lindahl

Hedvig Lindahl var rätt kvinna på rätt plats då Sverige mötte Tyskland i VM-kvartsfinalen i fjol. Efter skrällsegern fick hon ett mordhot på sociala medier – på grund av att en amerikan förlorat pengar på matchen.

Sverige gick in som total utmanare i kvartsfinalen mot Tyskland i dam-VM 2019. Tyskorna hörde till hela turneringens förhandsfavoriter – men föll ändå med 1–2 mot det blågula skrällgänget.

En av segerarkitekterna: målvakten Hedvig Lindahl.

Lindahl berättade redan i oktober att hon efter matchen fick ett ytterst otäckt meddelade på Instagram. Där hotade en anonym person att våldta och stycka henne. Nu berättar hon för SVT att det visade sig vara en man som förlorat pengar på matchen.

Öppna Instagram-inlägget

– Jag är ganska förskonad kring att få riktigt jobbiga saker, men det där kändes verkligen i magen, säger hon nu.

Lindahl polisanmälde meddelandet och mannen åkte fast. Han hade skickat flera liknande meddelanden till andra spelare efter att ha spelat stora pengar på matchen. Han har erkänt händelsen.

– Det blev lite mer konkret då, att det faktiskt var en kille som knåpat ihop det där. Det var verkligen någon som, på grund av dåliga känslor kände att han behövde skicka det här, säger Lindahl.

"Ett antal faktorer som gör att damspelarna riskerar att hamna i skottgluggen"

Det är enligt det svenska fotbollsförbundet ett symptom på att vadslagningsbyråerna senast under VM i fjol på allvar fick upp ögonen för damfotbollen. Enligt SVT ökade spel på dammatcher lavinartat just under VM.

Därför befarar man nu att matchfixning inte är allt för osannolikt heller i dagsläget.

– Det är roten till det onda, säger Johan Claesson som är ansvarig för matchfixningen på svenska fotbollförbundet, till SVT.

– Om det finns spel på fotboll, eller idrott överhuvudtaget, så är det där matchfixare försöker komma i kontakt med spelare, förklarar han.

Enligt Claesson är damfotbollen extra utsatt då omsättningen blivit större och mediebevakningen inte är på samma nivå som herrfotbollen.

– Man har inte samma löner heller. Det finns ett antal faktorer som gör att damspelarna riskerar att hamna i skottgluggen, säger Claesson.

Lindahl håller med.

– Vi får se det som att det kommer som ett brev på posten. Damfotbollen börjar bli mer attraktiv. Men det här är nog mer ett problem där spelare inte tjänar så mycket pengar och kan lockas av att tjäna pengar, säger hon.