Hoppa till huvudinnehåll

Våren har fått Niskanen att känna både tomhet och vemod – nu är det bara att vänta och se vad framtiden bjuder på: ”Min uppgift är i slutändan bara att vara elitidrottare”

Iivo Niskanen knep en världscupseger i Lahtis den 29 februari.
Iivo Niskanen slutade på en sjätte plats i världscupen då säsongen avslutades. Iivo Niskanen knep en världscupseger i Lahtis den 29 februari. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT Iivo Niskanen

Iivo Niskanen berättade i dag om de tankar som väckts under coronatiden i Yle Puhes program Urheiluluuri. Att säsongen avslutades på hälft bidrog till en känsla av tomhet, att vallaren och stöttepelaren Mika Venäläinen bestämde sig för att sluta var ingen överraskning men kändes, och framtiden är minst sagt oviss.

I början av mars avslutades världscupen i längdåkning. Starterna i Holmenkollen blev de sista, trots att många ännu hoppades på att tävlingarna i Kanada skulle gå av stapeln – så också Iivo Niskanen.

– Det tog några veckor bara att smälta beslutet, säger Niskanen nu i programmet Urheiluluuri.

– Jag fick en känsla av tomhet då den här säsongen tog slut och visste att nästa börjar först långt senare.

I nuläget är det dessutom ytterst oklart när nästa säsong börjar och hur den ser ut. Dessutom har det skett förändringar inom landslaget och främst betydande för Niskanen – inom serviceteamet.

"Känns vemodigt"

Tidigare i maj blev det klart att vallaren Mika Venäläinen som Niskanen haft ett tätt samarbete med i flera år stiger åt sidan. Han har servat Niskanens skidor sedan 2014.

Iivo Niskanen.
Venäläinen var med då Niskanen vann OS-guld 2018. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,Längdåkning

Bland annat ledde samarbetet mellan Niskanen och Venäläinen till ett VM-guld i Lahtis och ett OS-guld i Pyeongchang.

– Jag har haft äran att vara serviceman för världens bästa klassiska skidåkare. Det är kanske min största merit, sade Venäläinen efter att det blev klart att han slutar i en lång intervju för Helsingin Sanomat.

Samtidigt menade han att han ser Niskanen som en vän. Niskanen är inne på samma linje och säger att han kunde vänta sig beskedet.

– Mika har varit med länge och stått mig väldigt nära under hela min karriär. Vi har mycket kontakt och vi sågs senast i går.

– Det känns vemodigt. I flera år fick jag övertala honom att komma med till enskilda tävlingar. I synnerhet i januari började det kännas som att jag inte längre kommer kunna övertala honom.

Hoppas på VM

Vem som tar över efter Venäläinen vet inte Niskanen, precis som han inte vet hur den kommande säsongen kommer se ut.

Han har ändå kommit åt att träna som normalt i Kuopio och säger att läget är bra mycket bättre i Finland i nuläget än på andra ställen.

Han tar ingen större stress över hur nästa säsong ser ut och motivationen har inte försvunnit någonstans. Men ett önskemål har han gällande tävlingssäsongen.

– Vi väntar nu och ser vad FIS kommer fram till under sina möten. Det är bara att vänta och hoppas att grenen och grenförbundet överhuvudtaget klarar sig över den här coronatiden. Min uppgift är i slutändan ändå bara att vara elitidrottare och att utvecklas.

– Jag kan inte påverka i vilken form de andra skidåkarna är så det är bara att maximera den egna prestandan. Vi funderar på tävlingarna sedan då de kommer – men jag hoppas givetvis att VM blir av.

Läs också