Hoppa till huvudinnehåll

Vem pollinerar dina bär? Tio frågor om våra humlor, bin och fjärilar - testa vad du vet!

En humla som suger nektar från en liten vacker vinbärsblomma.
Här ser humlan till att det blir vinbär. En humla som suger nektar från en liten vacker vinbärsblomma. Bild: Yle/Vastavalo:Jukka Harjula Humla,bin och humlor,steklar,vinbär,pollinerare,pollinering,insekter

Vi behöver mycket surrande omkring oss för att få blåbär, jordgubbar och en bra äppelskörd. Ändå vet vi rätt lite om våra livsviktiga pollinerare. Kan du urskilja vem det är som flyger och surrar omkring?

Antalet pollinerare har minskat i hela världen och ifall de försvinner är det en katastrof.

Kampanjen rädda pollineraren inviterar alla med för att hjälpa våra olika pollinerare att överleva. En liten gest har stor betydelse, bara vi alla tar tag i utmaningen och bidrar med något.

Hur vill du hjälpa våra pollinerare: Låta bli att klippa gräsmattan, bygga insekthotell, så pollinerarvänliga blommor eller inte använda gift i trädgården?

Kanske du blir riktigt ivrig och anlägger en blomsteräng.

Välj en gärning och då den är gjord kan du notera det i räknaren. Du kan gärna ta en bild av din gärning och tagga bilden med #räddapollineraren.

Yles kampanj Rädda pollineraren pågick 1.4-29.8.2020.

Det här är en svensk version av Minna Pyykkö, Juha Laaksonen och Tiina Jensens artikel Kuka marjasi pölyttää – tunnistatko pörriäisen? Tee testi! Översättningen är gjord av Lone Widestam.